Frank Peters

“Duidelijker kan het niet, toch,” vertelt Frank Peters als toelichting op zijn bedrijfsnaam. “Mijn naam is Frank Peters, ik woon in Mill, dus is de bedrijfsnaam logisch.” Overigens bestaat het bedrijf pas een paar jaar. Als hoofdactiviteit heeft het bedrijf het geven van poppenkastvoorstellingen.

Frank: “Ik ben begonnen met poppenkast spelen in 1975. Twee vrienden van mij speelden poppenkast en toen een van de twee stopte, hij kreeg verkering, en zijn vriendinnetje vond het maar niets, werd ik gevraagd om zijn plaats in te nemen. Mijn eerste reactie als zestienjarige: poppenkast? Voel eens aan je hoofd.” Nu veertig jaar later speelt hij nog steeds met veel, of misschien nog wel meer plezier dan in de beginjaren. In 2010 besloot Frank om zijn werkzaamheden in de automatisering, waarin hij 33 jaar lang zijn brood verdiende, op te geven en volledig te richten op het geven van poppenkastvoorstellingen. “Als ik dit aan anderen vertel is de eerste reactie: kun je daar van leven dan?

Vanaf het voorjaar heeft Frank ook de beschikking over een rijdende poppenkast. Hiermee zal hij regelmatig te zien zijn op braderieën, markten en andere evenementen. Deze is tevens te gebruiken als podium bij theatervoorstellingen.

Het geven van voorstellingen, of dit nu op een jaarmarkt of braderie is, tijdens een kinderfeestje, of in een theater, Frank beleeft er iedere keer weer plezier aan. “Iedere voorstelling, hoe vaak ik het verhaal ook speel is toch iedere keer weer anders. Soms weet je al wat voor reactie er gaat komen, maar als deze anders is dan dat je al meegemaakt hebt is dat speciaal, daar geniet ik van. Als ik vertrek vanaf thuis naar een voorstelling waar dan ook, zeg ik tegen mijn vrouw, ik ben weg, even geld ophalen. Het voelt niet echt als werken. Al is het soms wel afzien.” Een autoritje van twee uur, half uurtje opbouwen, halfuurtje spelen, half uurtje afbreken, twee uur autoritje zijn voor Frank normale werkdagen. “Ik zit meestal langer in de auto dan dat ik aan het spelen ben.”

De verhalen die verzint Frank zelf. “Sommige zijn al vele jaren oud. Mijn favoriete voorstelling is ‘de Schatkaart’. Dit verhaal heb ik al honderden keren gespeeld. Volgens mij kun je me ‘s-nachts wakker maken, ik kan het verhaal dan zo van het eerste tot het laatste woord vertellen. Maar gelukkig komen er nog iedere keer nieuwe verhalen bij. Voor speciale gelegenheden, heb ik ooit eens scenes gespeeld uit een huwelijk, op verzoek van de kinderen, van een echtpaar dat veertig jaar getrouwd was. Een levensloop met in de hoofdrol Jan en Katrein. Maar standaard zijn natuurlijk de verhalen met Sinterklaas, Pasen, Kerst of Koningsdag.” Frank wil op verzoek ook nog wel eens in een ander typetje duiken. “Als Kerstman of knecht van Sint Nicolaas, of de klant bedenkt een typetje en ik geef daar dan uitvoering aan. Alles is mogelijk, zo passen mijn optredens bij elk thema.”

Wilt u meer weten?
Er is een website knarfenkoo.nl waar meer informatie te vinden is. En voor vragen kunt u natuurlijk altijd bellen. Misschien neemt Jan Klaassen wel op. Tel. 06 - 123 020 95.