Creativiteit is iets nieuws zien (kansen of oplossingen voor problemen), iets nieuws vinden en iets nieuws doen of maken. Daarmee is creativiteit dus meer dan een manier van waarnemen, denken of doen. In onze definitie is creativiteit juist een combinatie van deze drie.

Strikt genomen kun je zeggen dat iemand die telkens nieuwe kansen ziet, erg creatief is. Net zoals iemand die vaak met heel originele ideeën komt. Of iemand die met limonaderietjes een lampenkap maakt. In onze omschrijving van creativiteit draait het juist om de combinatie van deze drie dingen. Waarnemen, denken én doen. Creativiteit heeft te maken met originaliteit maar ook met inventiviteit en daadkracht. Een idee alleen is niets. Je moet er ook wat van maken.

Kunst

Creativiteit is natuurlijk nauw verbonden met kunst. Kunstenaars kijken op een nieuwe manier naar de wereld om hen heen en geven daar uiting aan op een oorspronkelijke manier. Kunstenaars maken iets nieuws. Soms begint dat met een idee. Maar soms begint dat ook gewoon met het materiaal.

Levenskunst

Creativiteit beperkt zich niet tot de kunst. Veel mensen zijn creatief in hun levenswandel. Ze zien mogelijkheden en grijpen die. Ze dromen en maken die dromen waar. De creatie spiraal laat zien hoe je van je wensen werkelijkheid kunt maken. Wat wil je echt? Vervolgens ga je die wens verbeelden. Dat is een creatief proces. Je gaat je voorstellen hoe het zou zijn als je wens gerealiseerd is. En dan ga je er met mensen over praten. Ook dat is een creatief proces. Mensen gaan met je mee denken, ze brengen je op ideeën, ze ontzenuwen slechte ideeën, ze houden je een spiegel voor. En zo ontstaat een plan en moet je echt aan de bak. Dan komt het aan op doorzettingsvermogen.

Je werk

En natuurlijk kan creativiteit in je werk belangrijk zijn. Een werk gerelateerde definitie van creativiteit is ook: 'met oorspronkelijke oplossingen komen voor problemen die met de functie verband houden, nieuwe werkwijzen of nieuwe toepassingen bedenken.' De een heeft er wat weinig van. De ander wat veel.
Iedere organisatie heeft zijn creatievelingen. Het zijn de mensen die altijd met nieuwe ideeën komen. Het zijn de mensen die vragen 'waarom doen we het eigenlijk zo?' En het zijn vaak ook de mensen die een gebruiksaanwijzing nodig hebben. Want lang niet altijd zijn we blij met zo'n creatieve oplossing. Constructieve ontevredenheid met je omgeving, met je mogelijkheden, met je werk en met je product betekent dat je voortdurend zoekt naar wat beter kan. Waar is creativiteit te vinden... juist bij het Senioren Hobby Centrum.

Meer informatie: www.seniorenhobbycentrum.nl / info.seniorenhobbycentrum.nl / 0486 - 42 10 88