Caren van Donzel-Dijk

Door Elly Meijnders - Komende vrijdag 8 en zaterdag 9 april wordt door de KBO’s Land van Cuijk een regionale seniorenbeurs georganiseerd in party- en evenementencentrum Fitland XL in Mill.

Tijdens die twee dagen vindt er ook een symposium plaats met als titel “De gezonde wijk/dorp en de plaats van de burger daarin”. Verschillende sprekers zullen dit onderwerp vanuit hun visie belichten. Op vrijdag, 8 april neemt Caren van Donzel-Dijk van de GGD om 11.45 uur het woord. Ik val bij haar met de deur in haar huis.

Caren, je gaat cijfers en tabellen gebruiken, dat vind ik verschrikkelijk saai.

Caren, naast me zittend op bank, schudt verwoed haar hoofd. “Ik vind cijfers mega interessant, daarmee kan ik als beleidsadviseur bij de GGD mijn adviezen goed onderbouwen. Ja, ik zal het je uitleggen. Het gaat over de gezondheid van de senioren in het Land van Cuijk. Een grote afdeling van de GGD is onderzoek. Wij hebben een heleboel cijfers en daarin komen de pijlers van de positieve gezondheid ook terug. Hierin zitten de uitkomsten van de gemeenten van Land van Cuijk tot Tilburg. De GGD werkt met 27 gemeenten. Ik ben zelf als beleidsadviseur verbonden aan 8 gemeenten. Veel reizen? Ja dat klopt, maar mijn werklocatie is voornamelijk Uden. Regelmatig zit ik ook in Den Bosch.

Wat zijn de thema’s waar je je mee bezig houdt, Caren?

“Leefstijlthema’s: bewegen, overgewicht, drankgebruik, roken. Ik weet het, die behoren niet primair tot de pijlers van positieve gezondheid. Maar wel heel belangrijk als je het hebt over preventie binnen de gezondheid. Het RIVM schat dat 27% van de ziektelast van chronische ziekten aan deze leefstijlthema’s toe te schrijven is. Het is goed om op een andere manier naar gezondheid te kijken, maar de leefstijl is nog steeds belangrijk voor de publieke gezondheid. Vind je dat ik theoretisch bezig ben? Het is ook belangrijk om dit onderzoek om te zetten naar de praktijk. Met zo’n Lokaal Beraad in jullie gemeente werk ik heel praktisch. Kijk naar afgelopen 19 november. Hopelijk daalt de eenzaamheid en stijgt de kwaliteit van leven en regie op eigen leven in Mill? De onderbouwing via cijfers is belangrijk om de gemeente te vertellen dat bepaalde maatregelen nodig zijn en dat er geld voor komt”.

Kun je niet vast een tipje van de sluier oplichten?

Caren lacht: “Dat kan ik. Met de participatie zit het wel goed in de dorpen rondom Mill. Ik zal cijfers laten zien van mensen die vrijwilligerswerk doen. Ik laat dat in beeld zien, neem de mensen mee. Voor mij begint het dan te leven en voor de mensen in de zaal ook. Ik wil het wat speels doen, een beetje interactief, dan kunnen de mensen meedenken in de zaal. Ik vraag: denken jullie hoger of lager? Ja, ik doe dit nu een half jaar bij de GGD en voel me als een vis in het water”.

Wat is je achtergrond, Caren en heb je een gezin?

“Ik ben logopedist en zit eigenlijk al 14 jaar bij de GGD. Dit was een carrière switch. Als logopedist was ik ook al met beleid bezig. Toch was het wel een hele stap. En ja, ik heb een gezin, man en twee zoons van 6 en 8. Je hebt gelijk, het is plannen en organiseren. Maar door het flexibel werken kan ik ook wat voor en met de kinderen doen”, eindigt Caren.