Ambassadeur Nederland één 6-minutenzone, Toon Hermsen, beijvert zich als AED-pionier van het eerste uur al sinds 2002 voor méér betrouwbare AED’s in het straatbeeld én vooral voor méér burgerhulpverleners.

Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen buiten een ziekenhuis aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Reanimatie door een buurtbewoner binnen 6 minuten kan de overlevingskans verdubbelen.

AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) zijn apparaten die met een elektrische schok het haperende hart weer op gang kunnen brengen. Sinds 2009 beschikt de Meldkamer Ambulancezorg over het alarmeringssysteem: HartslagNU. Na een 112-melding krijgen burgerhulpverleners een sms-bericht als er in hun omgeving gereanimeerd moet worden met behulp van een AED.  

Momenteel is in Nederland de Tijdelijke Ambulance Wet van toepassing. In het kort komt het erop neer dat 95% van de ambulances binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. Los van het feit of dit gehaald wordt is 15 minuten in geval van een hartstilstand een té lange periode om een leven te redden, want dat moet binnen 6 minuten gebeuren.

De conclusie is dat de overlevingskansen sterk toenemen als burgerhulpverleners op tijd met de juiste middelen starten met reanimeren:

  • 112 bellen en wachten op een ambulance heeft een slagingskans van ongeveer 5%
  • Handmatig reanimeren heeft een slagingskans van ongeveer 15%.
  • Reanimeren met AED binnen 6 minuten heeft een slagingskans van ca. 70%.

De gouden combinatie is een burger die een AED tot zijn beschikking heeft en deze in kan zetten binnen 6 minuten na dat er een hartstilstand heeft plaatsgevonden. Al kunt u maar één keer in uw leven een wijkbewoner of een ander in uw omgeving redden, zou dat niet prachtig zijn?

Wij zijn daarom dringend op zoek naar opgeleide vrijwilligers die willen deelnemen aan het Burgerhulpverleners AED-netwerk. Op websites als www.kiesvoorleven.nl en www.hartstichting.nl staat veel informatie voor iedereen die meer wil weten over deze levensreddende apparaten.

Mocht u zich willen aanmelden of eventuele vragen hebben kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of hem bellen op 0485 - 45 18 47.