Tijdens de commissie samenleving en bestuur van 8 maart j.l. zijn raads- en commissieleden zowel door Sociom als de Politie wederom geïnformeerd over het feit dat het aantal gevallen van huiselijk geweld in onze gemeente Mill en Sint Hubert hoger ligt dan in omliggende en/of soortgelijke gemeenten.

Een zorgelijk signaal, deze vorm van misdaad heeft een hoge impact op het leven (en in het bijzonder het welzijn) van zowel de slachtoffers als de daders. Blijkbaar is huiselijk geweld niet alleen een thema in de anonimiteit van de stad.

Volgens het CDA is preventie het belangrijkst, elke situatie van huiselijk geweld en kindermishandeling is er één teveel. Direct na preventie komen signaleren, analyse en interventie, herstel en nazorg. Het CDA heeft specifiek aandacht gevraagd voor voorlichting op scholen: waar moet ik zijn bij mishandeling en waar kan ik een melding doen bij het vermoeden van mishandeling?

Omdat de gemeente een centrale rol heeft in de preventie en aanpak van huiselijk geweld, hebben raadsleden hier ook een verantwoordelijkheid in, bijvoorbeeld door mee te denken over beleid.
Om aandacht te vragen voor dit thema zal het CDA in de komende raadsvergadering de volgende vragen gaan stellen:

  • Over welke vormen van huiselijk geweld gaat het in onze gemeente? 
  • Wat zijn de oorzaken van de relatief hoge aantallen huiselijk geweldsincidenten?
  • Zijn er wijken of groepen aan te wijzen waar dit probleem het grootst is? 
  • Wordt er in onze gemeente via voorlichting op scholen al specifiek aandacht voor deze problemen gevraagd? 
  • Heeft het college de mogelijkheden onderzocht waarmee inwoners van de gemeente een grotere rol kunnen spelen in de preventie van huiselijk geweld en vroegsignalering? 
  • In onze gemeente zijn relatief veel mensen als vrijwilliger in diverse sociale netwerken actief. Wat zijn volgens het college de mogelijkheden voor grotere betrokkenheid van vrijwilligers op het gebied van preventie en signalering?
  • Wat zijn volgens het college de mogelijk te nemen maatregelen?

Wij zijn benieuwd naar de beantwoording van de vragen en de visie van het college op dit probleem.

Peter Cornelissen
Raadslid CDA Mill en Sint Hubert