Het is alweer 10 jaar geleden dat Marloes Peeters uit Mill en Hilke Verstraten-Jansen uit Zeeland in Haps onder de naam Koetje Boe een kinderdagverblijf begonnen.

“Het is een kleinschalige opvang waar kinderen kunnen komen spelen van 7.30 uur tot 18.00 uur,” vertelt Marloes. “Uitbreiding is mogelijk van 7.00 uur tot 19.00 uur. We bieden vaste opvang, flexibele opvang én incidentele opvang aan.”

Groepen

Koetje Boe heeft twee verticale groepen. Hilke: “Dat wil zeggen dat kinderen van 0 tot 4 jaar in 1 groep verblijven. Dat geeft een soort van broertjes/zusjes gevoel onder de kinderen. Het leren delen en wachten op elkaar is iets dat kinderen bij ons gewend zijn en dus ook al snel kunnen.” Het team binnen Koetje Boe bestaat uit 7 enthousiaste, gediplomeerde en ervaren groepsleidsters. “Maar ook is er een enthousiaste vrijwilligster twee keer per week aanwezig. Zij zorgen voor een prettige sfeer op de beide groepen.” 

Thuis gevoel

Marloes vertelt dat kinderen zich snel op hun gemak voelen bij Koetje Boe. “Kinderen mogen bij ons zichzelf zijn en belangrijker nog zichzelf op hun eigen tempo en eigen manier ontwikkelen. Dat zorgt er voor dat kinderen zich hier prettig, veilig en thuis voelen.” Voordeel is ook dat Marloes en Hilke als eigenaresses ook actief mee werken. “Hierdoor heb je korte lijnen en een laagdrempelige communicatie. Wij weten precies wat er speelt en hoe kinderen het hier doen en hoe zij zich hier voelen.” 

Activiteiten

Er zijn volop activiteiten voor de kinderen. “Creatief bezig zijn, liedjes zingen, boekjes lezen, bewegingslesjes en kringspelletjes komen aan bod. Wij hebben een ruime buitenruimte, waar we met de kinderen veel tijd doorbrengen.” Sinds kort heeft Koetje Boe op beide speelgroepen een leeshoek ingericht. De boeken worden samengesteld in samenwerking met BiblioPlus. “Wij vinden voorlezen erg belangrijk en daarom wordt er bij ons dagelijks verschillende keren voorgelezen.”

Ontwikkeling

Alle kinderen worden 2 keer per jaar geobserveerd en 1 keer per jaar vind er een 10-minuten gesprek plaats. Daarnaast is er volop de gelegenheid om als ouders met de leiding van Koetje Boe te overleggen, hiervoor maakt men zelfs afspraken in de avonduren. Hilke: “Wij volgen de kinderen in hun groei en ontwikkeling. Tevens werken we samen met een kinderfysiotherapeute, zij komt regelmatig langs.” Ook kinderen voorbereiden op het basisonderwijs maakt onderdeel uit van de opvang. “Hiervoor hebben we een 3+ groep, buiten de schoolvakanties. Hier worden voorschoolse activiteiten aangeboden. Aan de activiteiten zit meestal een thema verbonden. De 3+ groep is door de kinderen met veel enthousiasme ontvangen, het is iedere keer weer een feest om naar de 3+ groep te gaan.”

Open dag

Zondag 26 juni is er ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan een open dag. Dit van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ook voor de kinderen is er deze dag van alles te beleven.
Kinderopvang Koetje Boe, Raadhuisplein 6, 5443 AT, Haps. www.koetjeboek-haps.nl