Afgelopen zaterdag (9 juli 2016) tijdens de werkzaamheden op de boomkwekerij langs de Lage Raam in Sint Hubert kwam Jam van Kempen dit exemplaar (bijna 40 cm doorsnede) van de roodwangschildpad tegen.

Enkele jaren geleden zijn er al kleinere exemplaren van de roodwangschildpad gesignaleerd aan de achterdijk door de familie van Kempen.

De roodwangschildpad komt van nature voor in het zuiden van de Verenigde Staten en in Mexico. De schildpad is een alleseter die zowel kleine dieren als plantaardig materiaal eet. Vijanden zijn grotere vleesetende reptielen zoals krokodilachtigen en rovende zoogdieren. De vleesetende reptielen en krokodilachtigen zijn “nog niet gesignaleerd”. De eieren en jonge schildpadjes worden door vele dieren gegeten, variërend van mieren tot vissen.

De schildpad dankt zijn naam aan de kenmerkende rode vlek op iedere zijkant van de kop. Rode vlekken komen ook wel voor bij andere schildpadden, maar zijn dan anders van vorm, grootte en positie op het lichaam. Het schild en de rest van het lichaam is groen van kleur, met opvallende, gele strepen. De buikzijde is geel van kleur en heeft enkele donkere vlekken.