Het idee werd geboren toen enkele ondernemende Langenbomers gingen nadenken over hoe ze het dorp aantrekkelijk konden houden en maken. Al snel kwam het idee voor een inkoopcollectief.

“Om mooie dingen te organiseren is geld nodig. En dat komt tegenwoordig niet meer van de gemeente. Dus hebben wij iets bedacht hoe we als Langenboom zelf geld voor onze leefbaarheid konden verdienen. Zo is het inkoopcollectief geboren. Met als aftrap een gezamenlijke inkoop van energie,” aldus een van de leden.

Het team benaderde verschillende energiemaatschappijen en koos uiteindelijk om de deal met Qurrent te maken. “Volgens de consumentenbond leverancier van ‘de groenste’ stroom. En ze konden ons een zeer scherp tarief voor alle deelnemende Langenbomers bieden.” Daarna zijn ze actief overstappers gaan werven. Op social media, via bijeenkomsten, folders en natuurlijk in het ons-kent-ons Langenboom. “Want voor elke nieuwe klant die wij regelden krijgt onze stichting 100 euro. En dat geld kunnen we weer gebruiken voor een leefbaarder Langenboom.”

Al vanaf de start bleek er veel interesse. “Veel mensen blijven zitten bij hun huidige leverancier want vinden het een beetje eng of lastig om over te stappen. En dus betalen ze vaak echt teveel. Wij hebben vele Langenbomers daarop gewezen. En hen direct geholpen met een goed aanbod. Wij kennen elkaar als Langenbomers zeer goed, dus zij kunnen erop vertrouwen dat wij een goede deal voor ze hebben geregeld.”

Gemiddeld besparen de 150 deelnemende huishoudens 400 euro per jaar op gas en energie. Met uitschieters tot 900 euro per jaar. In 3 jaar tijd besparen ze zo samen rond de 200.00 euro. “En... samen zorgen deze 150 Langenboomse huishoudens ook nog eens voor 16.940 euro in het spaarpotje van Eigen Kweek! Een mooie opsteker voor Langenboom.”

Het bestuur is nu aan het kijken hoe zij het geld het beste kunnen besteden. En de volgende acties staan alweer in de steigers. “We gaan Langenbomers op een slimme en voordelige manier helpen aan zonnepanelen. Zodat hun energierekening nog lager wordt.