Deze week lopen er duizenden 4daagse lopers door een prachtig stukje natuur van onze gemeente, we gaan ervan uit dat de lopers en hun supporters zullen genieten van de prachtige wandeling door onze gemeente.

De 4daagse lopers wandelen vervolgens door ons levendige centrum met enthousiaste inwoners en langs de bouwkranen van de in aanbouw zijnde markt de gemeente weer uit langs Kasteel Aldendriel... op naar de finish van de 100e 4daagse en een geweldige ervaring rijker!

Werk in uitvoering... maar weinig ruimte voor nieuw beleid

Vorige week heeft uw Raad de kadernota vastgesteld, inkomsten en uitgaven blijven meerjarig in balans echter de jaarrekening 2015 en vooruitzicht 2016 laat een negatief resultaat zien. Ook de spaarrekening van de gemeente daalt ook al jaren gestaag waarom de Raad zeer terughoudend moet zijn met nieuw beleid. Zit de gemeente dan stil ? Nee natuurlijk niet er wordt hard gewerkt op allerlei projecten! De Raad heeft recent een rondje langs de vier dorpskernen gemaakt en met u gesproken over uw zorgen en wensen. Daarmee is een toekomstvisie opgesteld die gebruikt wordt als leidraad om prioriteiten te stellen, beleid te maken en uit te voeren. De bouwkranen op de markt laten zien dat we niet stil zitten maar werken aan de realisatie van nieuwe winkels en woningen waarmee ons centrum straks weer klaar is voor de toekomst.

Wonen is een belangrijk aandachtspunt!

De gesprekken met u hebben duidelijk gemaakt dat van jong tot oud behoefte bestaat voor betaalbare (sociale huur) woningen. Vooral voor jongeren zijn er te weinig mogelijkheden in onze gemeente, al is er starterslening, zijn er flexibele (zelf)bouwmogelijkheden in elke kern en een nieuwe aanbieder heeft een fraai project gerealiseerd op Houtspoor blijft het nodig om de aandacht te vestigen op wonen. Als het aan AB’90 ligt moet er nog een tandje bij om de opgelopen achterstand in te lopen. Goed te weten dat de Raad het initiatief heeft genomen om dit najaar een thema avond wonen voor jongeren te organiseren om onze inwoners en in het bijzonder de jongeren zo goed mogelijk te informeren over alle (nieuwe) ontwikkelingen. 

Samen de schouders eronder... mogen we op u rekenen?

Wij hebben een groot en gevarieerd verenigingsleven, echter wordt het wel steeds lastiger voldoende vrijwilligers te vinden waardoor de druk op de overige vrijwilligers toeneemt en het lastiger wordt de vereniging draaiende te houden. Ook heeft onze gemeente in vergelijking met andere gemeenten een groter dan gemiddeld m2 gemeenschapsaccommodaties in bezit dat een deel van de week ongebruikt leeg staat. Dit najaar staat de herziening van beleid gemeenschapsaccommodaties op de Raadsagenda, AB’90 zal er op aansturen dat de gebruikers en verenigingen zoveel mogelijk gaan samenwerken om onze gemeenschapsaccommodaties betaalbaar en meer duurzaam te maken. Dit najaar staat tevens de renovatie van het subsidiebeleid op de agenda, AB’90 realiseert zich dat dit onderwerp erg gevoelig ligt echter kan en mag dat geen reden zijn om het al jaren verouderde subsidiebeleid met onduidelijke spelregels maar in stand te laten. Samen met betrokkenen zoeken we een manier om het huidige stelsel om te vormen naar een modern stimuleringsstelsel. Toekenning van subsidies moet duidelijker worden en bijdragen aan een toekomstbestendig verenigingsleven. AB’90 rekent op uw medewerking en wenst u een fijne vakantie dwars dur Mill.

Namens AB’90,
Erik Rietveld, Theo van Eenbergen, Marcel van den Elzen, Bram Hendriks