De gemeente Mill en Sint Hubert heeft bij de politie aangifte gedaan van de vergiftiging van een monumentale boom aan de Dorpsstraat in Langenboom. Door een externe boomtechnisch adviseur zijn aanwijzingen gevonden van het moedwillig vergiftigen. Waarschijnlijk met het middel Glysofaat, de werkzame stof in het bestrijdingsmiddel Roundup.

In de Dorpsstraat in Langenboom gaat de gemeente aan de slag met het verwijderen van overlastgevende bomen en het herstellen van opgedrukte tegels in het trottoir. Dit in het kader van het project 'overlastgevende bomen' dat in iedere dorpskern wordt uitgevoerd.
Voor dit project in Langenboom is een inventarisatie gemaakt welke bomen kunnen worden gekapt. Daarbij is door een externe adviseur goed gekeken naar de noodzaak voor het kappen van drie monumentale bomen in de Dorpsstraat omdat deze een beschermde status hebben. Door de boomtechnicus werd geconcludeerd dat twee monumentale bomen konden worden behouden. Dit is tijdens een bijeenkomst gecommuniceerd met de Dorpsraad en de omwonenden.

Aanwijzingen voor vergiftiging

Een van deze twee gezonde monumentale bomen laat nu, amper drie maanden later, afsterving in de kroon van de boom zien. Op basis hiervan heeft de boomtechnisch adviseur recent een nieuw onderzoek op deze monumentale boom uitgevoerd. Daarbij werden duidelijke aanwijzingen van vergiftiging door menselijk handelen geconstateerd. Om deze reden heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om aangifte te doen. Daarnaast roept het college getuigen op om zich te melden bij de politie (0900 - 88 44) of bij de gemeente (bestuurssecretariaat: 0485 - 460 349).