In het kader van het 30-jarig bestaan van de CDA-afdeling Mill en Sint Hubert willen we de komende weken aandacht besteden aan personen die in de afgelopen 30 jaar veel voor de partij hebben betekend. Deze week gaan we op de koffie bij John van Grinsven.

John raakte op 34-jarige leeftijd betrokken bij de Millse gemeentepolitiek. "Ik werd in die tijd door Leo Hermanussen benaderd of ik interesse had om politiek actief te worden voor het CDA in de gemeente", zegt John onder het genot van een kopje koffie. "In die tijd was ik net een aantal jaren actief als varkenshouder en draaide samen met mijn vader in een maatschap. Het was toen ook best een spannende en lastige tijd met het varkensbedrijf, omdat toen de varkenspest heerste. Ik heb er natuurlijk wel even over na moeten denken, maar vond het aan de ene kant ook best wel een eer en uitdaging om als opvolger van Bert Couwenberg de Wilbertoordse gemeenschap te vertegenwoordigen binnen de gemeentepolitiek. Bert Couwenberg die maar liefst 40 jaar actief is geweest in de Millse gemeenteraad, de eerste periodes als eenmansfractie en later binnen de CDA-fractie. We zijn betrokken dorpsmensen en ermee opgevoed, mijn vader Mies van Grinsven was ook altijd zeer actief binnen de dorpsgemeenschap", verteld John.

In 1998 kwam ik voor de eerste keer namens het CDA in de gemeenteraad. "Een mooie tijd", zegt John. "Ik probeerde de signalen uit de gemeenschap en natuurlijk vooral ook uit Wilbertoord mee te nemen naar de fractie en naar de raad om als volksvertegenwoordiger ook echt iets te kunnen betekenen voor onze gemeenschap. Ik voelde me ook wel zeer verantwoordelijk. De rotonde bij de Volkelseweg, op de doorlopende weg van Wilbertoord naar Mill, is iets waar ik me persoonlijk en ook samen met het CDA zeer hard voor heb gemaakt. Dit was een verkeerspunt waar al verschillende verkeersdoden waren gevallen en ik kon het niet verkroppen dat deze gevaarlijke verkeerssituatie nog lang zou blijven bestaan met mogelijk nog meer ernstige ongevallen tot gevolg. Het is toen ook wel gebleken dat het een groot voordeel is om namens een landelijke partij zoals het CDA te opereren. In dit soort overstijgende projecten speelt de provincie een essentiële rol. Met onze goede CDA-contacten bij de Provincie Noord-Brabant hebben we het project snel van de grond gekregen en is de rotonde er komen te liggen".

John heeft acht en een half jaar in de gemeenteraad gezeten namens het CDA. "In mijn derde raadsperiode, waarbij ik ondertussen gestopt was met mijn varkensbedrijf, kreeg ik de mogelijkheid om bij het toenmalige RMB in Cuijk te gaan werken, maar waarbij het in verband met belangenverstrengeling niet geoorloofd was om nog in de gemeentepolitiek actief te zijn. Ik heb toen afscheid moeten nemen, maar ik kijk terug op een ontzettend mooie en leerzame periode waarvan ik nu nog dagelijks de vruchten pluk. Ik heb ontzettend veel mensen leren kennen en geleerd hoe het werkt in de politieke arena. Toen ik begon in de politiek zei Bert Couwenberg eens tegen mij, "John, als ge het echt nie mer snapt, dan is ut politiek" dat zijn leuke anekdotes".

Ik ben er trots op wat we samen met het CDA hebben kunnen bereiken en ik ben ervan overtuigd dat we met de huidige actieve Wilbertoordse vertegenwoordigers van het CDA, Mark Janssen en Peter Cornelissen, een prima stem hebben, besluit John.