Gert Jupijn van SeniorWeb en Tineke Gossen van Biblioplus

Door Elly Meijnders - Voor de Wegwijsmarkt op 7 september heb ik een interview met Gert Jupijn van SeniorWeb en Tineke Gossen van Biblioplus.

Gert gaat die middag een inleiding houden en Tineke is dan gastvrouw en spil van de bieb in Myllesweerd. Wat is de functie van Gert bij SeniorWeb?

Hij heeft een rustig gezicht en glimlacht me toe: “Mijn laatste baan was hoofd Personeelszaken bij een Wagenings Onderzoekinstituut. Na mijn vervroegd pensioen ben ik gelijk als vrijwilliger gaan werken in het bestuur van SeniorWeb in Nijmegen en sinds 7/8 jaar ben ik secretaris. Het bestuur is nu leeggelopen en ik heb teveel functies ineen, dus wij zoeken nieuwe bestuursleden.

En bij Biblioplus is er nogal wat veranderd, wat doet Tineke daar tegenwoordig?

Tineke gaat ervoor zitten: “Ik werk 15 jaar bij Biblioplus en ben nu coördinator van de vrijwilligers in Mill en Haps. Ik werk ook nog een paar uur in Cuijk en ik doe wat jeugdactiviteiten. Ja, in Mill hebben wij 15 vrijwilligers, dat loopt heel goed.

Wij proberen allemaal met onze tijd mee te gaan. Gert, heb jij ook nog praktijkwerk gedaan bij Biblioplus?

“Computers hebben geen geheimen voor me, ik bouw ze ook zelf. In het begin heb ik ook cursussen gedaan en onze bekende PC hulp voor senioren aan de telefoon en bij de mensen thuis”.

Op de website heb ik gelezen dat je leven aangenamer kan worden als je lid wordt van SeniorWeb en Digitaal Fit. Wat heb je daaraan?

Gert buigt naar me toe met zijn koffie in de hand: “Je kunt dan lid worden van SeniorWeb tegen een gereduceerd tarief en kunt dan van alle faciliteiten zoals cursussen op internet etc. gebruik maken. Ook van de PC hulp kun je gebruik maken, als je PC oud is en moet worden vervangen, als je met problemen zit krijg je hulp. Als het je toch tegenvalt, wat ik me niet kan voorstellen, maar goed, dan krijg je je geld terug”.

Tineke, vertel eens iets over de veranderingen bij Biblioplus.

“Ja, dat komt natuurlijk door de bezuinigingen, veel ontslagen, andere beleidsbeslissingen. De bieb op school heeft grote aandacht en aan de digitale vaardigheden wordt ook veel meer inspanning besteed. Wij hebben de klik en tik basiscursussen voor beginners, de tablet cursussen en wij hebben veel aandacht voor de sociale media. Ja, in de werkwijze is heel wat veranderd”.

Het Senioren Hobby Centrum is een leercentrum van SeniorWeb. Wat is dat precies, Gert? 

“Een leercentrum is een locatie van SeniorWeb waar vrijwilligers een activiteit verzorgen. En wat ze doen is totaal verschillend. Zij kunnen doen en laten wat zij willen. Maar het doel is dat mensen daar iets kunnen leren en daarvoor zo nodig hulp krijgen van SeniorWeb. En wat zij leren is wat de vrijwilligers om hen heen als behoefte ervaren. Van SeniorWeb krijgen zij dan cursusmateriaal en dergelijke, organisatorische ondersteuning zoals voor de publiciteit, fondsenwerving etc. De vrijwilligers zijn dan ambassadeur van SeniorWeb en kunnen ook van landelijke cursusdagen gebruik maken. Maar vrijwilligers vind ik een moeilijke doelgroep. Zij springen als kikkers in een bak rond en je weet nooit op welk moment zij afhaken”.

Heb jij die ervaring ook met vrijwilligers, Tineke?

“Ik zou meer zeggen dat je goed moet kijken wat een vrijwilliger van het werk wil maken. De ene wil meer cursussen doen dan mogelijk en de ander heeft genoeg aan het werk zelf. Ik herken het verhaal dus wel”.

Op de website van de SWOM www.swomill.nl kunt u nog wat meer over deze mensen en over het programma lezen. De Wegwijsmarkt is op woensdag, 7 september in de bibliotheek van Myllesweerd en begint om 14.00 uur. De toegang is gratis en de koffie en thee staat klaar.