Er zijn particulieren die hun woning willen verhuren aan statushouders. Zij trekken zich het lot aan van degenen die, gedwongen door oorlogsgeweld, huis en haard hebben moeten verlaten.

Met het verhuren van hun woning aan statushouders leveren zij een bijdrage aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. Dat wordt door de gemeenten gewaardeerd. Hebt u ook belangstelling om uw woning te verhuren aan statushouders? Lees hier wat daar bij komt kijken.

Toewijzing

Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers wijst statushouders toe aan gemeenten. Die gemeenten hebben vervolgens de taak om de statushouders te huisvesten. De samenwerkende gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert hebben deze taak grotendeels uitbesteed. Woningcorporatie Mooiland stelt huurwoningen beschikbaar en welzijnsorganisatie Sociom begeleidt statushouders bij het huisvestingsproces. Echter, ook voor particuliere verhuurders blijft de gemeente een bemiddelende rol vervullen. In een gesprek inventariseren we wat uw concrete wensen zijn als het gaat om de statushouders. We plaatsen uw wensen langs de mogelijkheden die u met uw woning kunt bieden.

Verhuurperiode

U kunt uw woning voor onbepaalde tijd verhuren. In dat geval is de huurbeschermingswet van toepassing. Huurbescherming is bedoeld om huurders te beschermen tegen het opzeggen van de huur door de verhuurder. Onlangs trad echter de Wet doorstroming huurmarkt 2015 in werking. Daarmee zijn de mogelijkheden om woonruimte tijdelijk te verhuren drastisch verruimd. Het is nu mogelijk een zelfstandige woning voor (maximaal) twee jaar te verhuren zonder dat de huurder een beroep op huurbescherming kan doen. Dat betekent dat de huurder de woning na het verstrijken van (maximaal) twee jaar moet ontruimen. Wanneer u de huurder na deze periode laat wonen, dan gelden de bepalingen uit de huurbeschermingswet weer.

Woning

Wat wordt verstaan onder een woning? Een woning heeft een eigen toegangsdeur die men van binnen en buiten op slot kan doen. In de woning moeten in elk geval aanwezig zijn: een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel. Daarnaast moet er een eigen toilet aanwezig zijn met waterspoeling.

Huurovereenkomst

Als u uw woning tijdelijk wilt verhuren, kunt u dat dus voor maximaal twee jaar doen. Ben er dan op bedacht dat u niet vóór het verstrijken van die twee jaar van de huurder af kunt. Voor de huurder geldt dat niet. Die kan de tijdelijke huurovereenkomst tussentijds opzeggen. In het geval van statushouders is dit echter niet snel te verwachten. Als u ervoor kiest om uw woning voor minder dan twee jaar te verhuren, bijvoorbeeld voor één jaar, dan loopt de huurovereenkomst na het verstrijken daarvan voor onbepaalde duur door. De huurovereenkomst kan dan dus niet voor (bijvoorbeeld) nog een jaar worden verlengd. Overigens werkt de gemeente niet mee aan een huurtermijn van korter dan twee jaar, vanwege het werk dat aan de huisvesting en begeleiding van statushouders vast zit.
U dient vóór het verstrijken van de duur van de maximaal twee jaar, waarvoor de woning wordt verhuurd, de huurder een schriftelijke mededeling te doen over de dag waarop de huurovereenkomst eindigt. Doet U dat niet, dan loopt de huurovereenkomst na het verstrijken van de twee jaar voor onbepaalde duur door. De huurder geniet ook dan weer huurbescherming.

Huurprijs

De huur mag niet hoger zijn dan de huurtoeslaggrens, omdat statushouders dan niet meer in aanmerking komen voor huurtoeslag en de woning voor hen dan te duur is. Voor concrete bedragen verwijzen wij u graag naar de site www.Belastingdienst.nl.

Zekerheid huurbetaling

Statushouders krijgen een bijstandsuitkering van de gemeente, zolang zij nog geen betaalde arbeid (mogen) verrichten. Op grond van deze uitkering en de hoogte van de huur, hebben zij vaak ook recht op huursubsidie. Daarmee is een tijdige huurbetaling verzekerd.

Begeleiding statushouders

Statushouders blijven – ook bij het wonen in particuliere woningen – hun gebruikelijke begeleiding ontvangen voor integratie in onze samenleving, Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Bij eventuele vragen kunt u zich altijd in verbinding stellen met de toegewezen begeleiders van Sociom.

Informatie

Overweegt u een woning te verhuren aan statushouders? Hebt u nog vragen? Bel dan met uw gemeente: 0485 - 46 03 00 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..