Door Elly Meijnders - Op maandag 17 oktober is er in Myllesweerd een informatieavond over Alzheimer. De avond maakt deel uit van het reizend Alzheimer Café van de Stichting Alzheimer LvC.

In een film vertelt Ger, ex-docent verpleegkunde, verbazingwekkend goed, open en eerlijk, hoe het is om deze ziekte te hebben. Hij pakt alle initiatieven aan om zijn leven nog zo zinvol mogelijk te maken. Maar wat regel je bij de notaris, met je familie, met je zorgverlener en vooral met jezelf?

Ik had een voorgesprek met Sacha Lukassen, coördinator informele zorg van Pantein in de locatie Aldenhorst en met Francine van der Duijn van de werkgroep Gezondheid van de SWOM. Mij heeft de film geraakt en ik heb veel bewondering gekregen voor de hoofdpersoon Ger.

Sacha: “Ik vond het een indrukwekkende film. Iedere zorgspecial zou deze film moeten zien. Het is nog een redelijk jonge man, die ons een spiegel voorhoudt wat dementie met je kan doen. Maar hij houdt vol: “Ik wil zo lang mogelijk de regie houden over mijn eigen leven”.

Francine: “Wat mij heeft geraakt in de film is, dat als hij ’s nachts opstond, hij als een kind terug werd gestuurd naar bed. En hoe durf je te zeggen tegen iemand dat hij geen toetje krijgt als hij iets verkeerd heeft gedaan!”, zegt zij verontwaardigd. “Ik vind dat hij zich daar goed tegen verweert. Ik vind het ook mooi dat op het eind, als hij gaat fitnessen, hij dan helderder wordt”.

Sacha vult aan: “Het is uit onderzoek gebleken dat dementerenden door bewegen, door dingen te doen, beter worden. Daar krijg je structuur door en je gaat ook beter slapen. Goede nachtrust is belangrijk in verband met de conditie. Het netwerk van Ger in de film is ook groot”.

Zelf heb ik de ervaring dat mensen met dementie een persoonlijkheidsverandering kunnen ondergaan.

Francine haakt daarop in: “Dat is heel bijzonder als je dat ziet gebeuren. Ik ken wel mensen die niet goed op konden schieten met hun moeder omdat ze heel dominant was maar in het dementie proces veel liever werden. Mensen kunnen ook de rust in hun leven verliezen, vragen voortdurend aandacht of gaan soms claimgedrag vertonen,”

Francine merkt verder op dat de mensen die nu in de Aldenhorst of Meihorst komen veel meer steun nodig hebben, omdat zij al ver in het ziekte stadium gevorderd zijn voordat er een plaats voor ze is. Sacha vertelt dat daar in de scholing door Pantein nu aandacht voor komt.

Francine kent de ontwikkelingen goed in Mill: “Het kan mantelzorgers helpen als zij organisaties als de zorgcoöperaties, de Huiskamer in de Wester en Steunpunt Mantelzorg inschakelen. De Ontmoetingspunten en inlopen kunnen mantelzorgers ontlasten en dan kun je je kring ook vergroten. Als je regelmatig koffie gaat drinken, zegt al gauw iemand als je ergens mee zit: “O, dat kan ik wel eens voor je doen!”.

Sacha: “In dat opzicht komen de ZZP bedrijfjes die nu opkomen ook van pas. Neem “Even Monique bellen” of “Jet en Jij”. Die helpen waar zij kunnen.

Het Alzheimer Café Land van Cuijk was elke maand in Boxmeer. De info avonden in Mill vonden vanaf november 2011 plaats. Dit jaar is de Stichting Alzheimer LvC begonnen aan een reizend café. Vier gemeenten in het LvC en Gennep doen daaraan mee. Het café zal in elke plaats twee keer per jaar plaatsvinden. Op 17 oktober in Mill. Tijdens het Alzheimer Café is er gelegenheid tot vragen stellen na de film.