Het heeft bijna 30 jaar geduurd maar dan heb je ook wat. Wandelen rond de voormalige zandwinningsplassen in het gebied Mill - Langenboom nu nog aantrekkelijker.

Ontzanding

Halverwege 1988 werd begonnen met de ontzandingswerkzaamheden van De Kuilen. Een project dat vele jaren zou duren maar waarbij wel van meet af aan werd afgesproken dat na de ontzanding er een natuurgebied zou ontstaan. Dat is ook gebeurd. In de loop der jaren ontstond, in samenhang met de naastgelegen bossen en al aanwezige waterpartij een aantrekkelijk recreatiegebied. Er kan naar hartenlust gewandeld, gefietst en gevist worden en in de zomer zijn er volop mogelijkheden voor sportieve waterrecreatie.

Wandelen

In de loop der jaren ontstonden in het gehele gebied ook diverse wandelroutes. Populair is het ‘rondje rond de plas’. Een rondje dat eigenlijk niet helemaal gemaakt kon worden omdat een gedeelte van de route over privéterrein liep. Het betrof het terrein waar het gewonnen zand werd opgeslagen. Overigens werd dit oogluikend wel toegestaan want naarmate de zandwinning minder werd, werd ook het depotterrein kleiner.
Nu de zandwinning is gestopt, is het depotterrein vrijgegeven. De wandelroute rond de plas is daarmee nu ook compleet en ‘officieel’. De zandwinners hebben op het voormalige depotterrein nog twee natuurpoelen aangelegd. Daarna is, is in samenwerking met Natuurmonumenten, het precieze tracé uitgezet.

Recreatiegebied

De komende maanden wordt het gebied verder opgeruimd en afgewerkt en dan kan de natuur haar gang gaan. De wandelroute wordt half verhard. Zo is het er aangenaam wandelen en blijft het natuurlijk karakter van de omgeving in stand.
Na ruim 25 jaar is daarmee de ontzanding afgerond en heeft Mill - Langenboom een aantrekkelijk recreatiegebied er bij.