Annie Schuurmans ontving uit handen van Albert de Maeyer oorkonde en bloemen voor haar 25 jarig jubileum bij Vier in Eén. (Foto: Peter Cornelissen)

Annie Schuurmans is vanwege haar 25-jarig lidmaatschap van de Seniorentoneelgroep Vier in Eén van de SWOM op vrijdagavond, 16 december gehuldigd. Zij ontving een speldje en oorkonde van het Internationaal Bureau voor Auteursrecht (IBVA). Dit is pas de tweede maal dat er iemand van dit toneelgezelschap is gehuldigd.

Annie werd geboren in 1926 in een warm gezin in Sint Hubert. Maatschappelijke betrokkenheid stond en staat er nog steeds hoog in het vaandel. Annie werd in 1992 lid van Vier in Eén en zij zingt ook nu nog in het seniorenkoor.

Zorgzaam

Albert de Maeyer vertelt over Annie: “Annie toonde zich meteen een zorgzaam type, wat ze tot op heden is. Ik noem haar wel eens “de moeder van de compagnie’, maar dat heeft ook te maken met mijn militaire achtergrond. Ze was en is een zorgzame echtgenote en moeder. Haar man Jos was timmerman en had de zorg over de coulissen. “Jos is de klos”, was zijn gevleugeld woord. Toen Jos ziek werd heeft Annie hem intensief als mantelzorger begeleid.

Anekdote

Een anekdote uit haar beginperiode. In 1995 speelde zij de rol van een mannelijke fotograaf in het stuk: “Boer je varken heeft mijn hond gebeten”. Ze trok een pak van Jos aan, maar dat was haar (veel) te klein. Annie werd op tafel gelegd; iemand drukte met volle kracht haar buik in en een ander sjorde de sluiting van de broek dicht. Broek en Annie hebben het allebei overleefd. Nu nog is het gezin betrokken bij Vier in Eén. Als we vast zitten schakelt Annie haar dochter in voor de grime. Ze is trots op haar kinderen. Onlangs kwam een oud lid Annie tegen bij de Zonnebloem; ze was tot in de puntjes gekleed. “Ik ga dadelijk naar onze zoon, die wordt 50”, glunderde ze.

Stille kracht

Annie is altijd, ook in haar gezin, de stille kracht, die graag op de achtergrond blijft, maar soms heel onverwacht uit de hoek kan komen met een rake opmerking. Het kan een grappige opmerking zijn, maar ook één met een diepere betekenis; in ieder geval blijkt dan dat ze de situatie scherp in beeld heeft. Ze deelt grappen uit, maar kan ze ook goed incasseren.

Hoestbui

Haar (be)zorg(dheid)  blijkt ook uit kleine dingen: Annie heeft altijd drop bij zich, voor het geval een speler een hoestbui krijgt. Vroeger, maar ook nu nog, brengt Annie allerlei kleine rekwisieten van huis mee. Annie is, ondanks haar hoge leeftijd, altijd als eerste op de repetitie. Ze zamelt meteen geld in voor de koffie en de thee in de pauze en regelt dat verder met de man of vrouw achter de bar.

Inwendige mens

De eerste jaren speelde Annie grotere rollen; na 2002 kleinere. Bekend zijn haar rollen als boerenknecht in “De contactadvertentie”, de zwerver in “Kerstmis, zoals het vroeger was”, moeder overste in “Onverwacht bezoek met Kerstmis” en aspirant wethouder in “Opa gaat in de politiek”. De eerste jaren sjouwde ze ook met coulissen, stoelen, tafels en kasten. De laatste jaren is Annie souffleur en verzorger van de “inwendige mens”.