Door Elly Meijnders - Leo Hermanussen wordt volgend jaar 80 en stopt per 31 december als coördinator en voorzitter van de Werkgroep Infoblok van de SWOM. Deze werkgroep bereidt de informatieve radio uitzendingen op vrijdagmorgen voor de SWOM voor en houdt interviews met hun gasten.

’s Avonds om 17.00 uur wordt de uitzending door de LOM herhaald. Verder zijn de uitzendingen de hele week te beluisteren op www.swomill.nl, de website van de SWOM.

Is er een verschil in werkwijze vergeleken met 20 jaar geleden, Leo?

Leo schudt zijn hoofd. “Neen, dat is eigenlijk ongeveer hetzelfde. Als wethouder van deze gemeente was ik diverse keren de gast van Yvonne Derks. Dat was toen de coördinator van het Infoblok. Toen ik afscheid nam als wethouder, heeft zij gevraagd of ik medewerking wilde verlenen aan het programma en daar heb ik ja op geantwoord. Ik ben Yvonne toen opgevolgd als coördinator.

Ik heb nog meegemaakt dat de opnames in het gebouwtje achter de Wissel gebeurden.

“Als ik met het Infoblok bezig ben, moet ik altijd denken aan die locatie aan het “Spoor”. Het gebouwtje straalde niets uit maar het had wel wat. Ik moet vaak denken aan de tijd met Harry Jansen, Jeanne Holleman, Corrie Janssen, Pietha van Reymersdal, en Antoon Egelmeers. Heb ik allemaal fijn mee gewerkt, net als met het huidige team. De onderwerpen zijn heel divers, van de golfbaan in Princepeel tot griepspuit, ergotherapie, wethouder Van Daal over de Wmo en de ouderenadviseurs. Op het einde van het jaar heb ik altijd de gesprekken met de vier voorzitters van de KBO zeer gewaardeerd”.

Wil je me iets vertellen over je periode als wethouder, Leo? 

Leo enthousiast: “Jazeker. Ik ben 8 jaar wethouder geweest, ja twee periodes. Ik heb dat met zoveel plezier gedaan, wilde nog wel een periode. Maar ik moest in verband met mijn reuma aan mijn voeten geopereerd worden. Ik heb reuma aan de kleine gewrichten en die moesten worden vastgezet”. Laat zijn handen zien. “Ja, mijn handen ook. Tja, alles bij elkaar ben ik ook 12 jaar raadslid geweest. Ik kreeg veel steun van Arie Selten”.

Wat trok je in de politiek? Je had een boerenbedrijf. 

“Ik heb altijd iets willen betekenen voor de inwoners. Sector? Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken. En natuurlijk van oorsprong agrariër, daar kon ik in de politiek ook iets mee. Wat misschien interessant is voor de oudere lezer is het begin van die politieke loopbaan. Wijlen Koos van den Hof was wethouder in onze gemeente. Hij vroeg mij of ik op zijn lijst wilde komen te staan. Ja, zei ik, dat is goed maar mijn werk op de boerderij gaat voor. Ik op de lijst op nummer 2 en ik dacht, dan heb ik toch geen schijn van kans. Toen bleek ik 2 stemmen meer te hebben dan Koos! Dat was in 1978. Vier jaar daarna ben ik in ’82 met mijn eigen lijst Hermanussen de politiek in gegaan. Toen het CDA in ’86 actief werd, werd ik gevraagd als lijsttrekker. Het eerste jaar hadden wij 4 mensen in de raad en vier jaar later 6”, grijnslacht hij.

Het ging goed met het CDA! 

“Marietje Cremers van lijst De Vet boeide mij altijd in de raad. Zij bracht alles leuk en als ze ergens voor stond, ging zij er ook voor. Het plaatsen van de sporthal was voor mij een highlight. Een verloren zaak, want wij als oppositie vonden dat de hal in een open ruimte moest staan, maar hij is toch in de Brandsestraat terecht gekomen. En zeg nou zelf, is dat een mooie plaats waar de sporthal goed uit komt?”

Maar nu overal mee stoppen, Leo, wat ga je doen?

“Ik kom nog iedere dag met de fiets op de boerderij. Daar zitten nu mijn dochter en schoonzoon, maar ik werk er nog graag. Mijn hobby is de groentetuin daar. Ja, Mia en ik zitten ook al weer 21 jaar hier op dit Mullengat. Wij hebben drie meisjes en 9 kleinkinderen. Zeg maar dat je daar jong bij blijft”, lacht hij gul. “Fietsen gaat bij mij door de reuma beter dan lopen. Ik fiets naar het Maasziekenhuis, ik doe in Uden met de fiets boodschappen. Mia en ik zijn al 52 jaar samen. Het enige meisje uit een gezin van twaalf. Neen, zij heeft daar helemaal niet onder geleden. En ik dank Mia heel hartelijk voor haar steun in al die jaren”.