Marion Paters

Door Elly Meijnders - Sinds enige tijd hoort de gymnastiek die Meer Bewegen voor ouderen heet in de Wester in Mill ook bij de Stichting Welzijn Ouderen Mill (SWOM). Ik had een gesprek met de zeer bevlogen en enthousiaste docente Marion Paters. Zij heeft in het Land van Cuijk in totaal 27 groepen.

Dat is een gehele weektaak, Marion. 

Marion glundert onder haar krullen: “Dat is het ook. Maar ik ben met zulke mooie doelgroepen bezig. Ik heb als opleiding “Meer bewegen voor ouderen” (MBVO) gedaan en ben sportleider voor hartpatiënten. En elk jaar heb ik bijscholing voor mijn licentie. Maar de oudere mens is toch wel mijn doelgroep. Ik heb in Schaijk werk gedaan bij dementerenden en een opleiding gevolgd als activiteitenbegeleider. Maar nu heb ik mijn draai echt gevonden met het MBVO”.

Ik heb je motto gelezen: Alles wat je doet is goed, als je maar beweegt. 

Dat is echt mijn motto. Maar de doelgroep ouderen wil ook een luisterend oor. Een vraag: hoe gaat het thuis? En dan krijg je de mooiste verhalen”. Zij werpt een veel betekende blik naar haar echtgenoot. “Erik zegt dat ik veel te hard werk. Zij vroegen mij ook voor walking football, maar dat moest ik afzeggen. Dat doet nu mijn zoon Jordi, die in het laatste jaar van het CIOS zit. Als ik de vierdaagse loop, valt Jordi ook voor mij in”.

Je geeft nu zo’n kleine 20 jaar les, hou je dat goed vol? 

Marion en Erik lachen: “Ik heb nog steeds een heleboel ideeën. Ik wil nu weer aan de groepen vragen om wensen in te dienen van muziek die zij graag horen. Dan ga ik per groep muziek selecteren. Ik verzin ook voor iedere groep uitjes als nevenactiviteit. Op vrijdagochtend kunnen Cuijk en Vianen bij elkaar te gast zijn. Of ik heb een Kerstviering met zingen en gedichten. Bij de zomerafsluiting ga ik met ze uit eten of doen wij een bootreisje. Ik heb met de Valkhoeve koffie met appeltaart gedaan, wil wat meer met de beweegtuin en met de Schapenboerderij. Ik heb hier thuis pas nog kerst knutselen gedaan”.

Maar dat kan je toch niet allemaal alleen doen? 

Marion schudt haar krullen: “Neen, vooral in de zorgcentra heb ik veel vrijwilligers. Dat moet wel want ik kan niet alle bewoners uit hun huis gaan halen naar de gymplek. Ik heb echt vrijwilligers nodig, ook voor het tafels en stoelen klaar zetten. In Compostella in Zeeland heb ik nu bewoners 2 minuten op de loopband. Zo’n ding zouden ze eigenlijk in ieder zorgcentrum moeten hebben”.

Erik helpt haar herinneren aan Sinterklaas. 

Marion enthousiast: “Dat is leuk, ons mam en ik zitten de hele dag snoepzakjes te maken. Dit jaar had ik 500 blauwe stress balletjes met een gedicht erbij dat ik zo trots op hen ben, dat vonden ze echt leuk. En zo’n balletje kost niet veel, kunnen ze onder hun blote voeten afwikkelen”. Erik vult aan: “Dat moet je voor die mensen over hebben, je moet ze prikkelen en voor Marion is het een belangrijke variatie in haar werk”.
Marion Paters neemt ook nog de tijd om met de deelnemers van de gym koffie te drinken, zij vindt het sociaal contact belangrijk. Mannen en vrouwen zijn welkom. Er kunnen nog op woensdagmiddag in de Wester een paar mensen bij.

Informatie bij Marion Paters, tel. 0485 - 45 25 86, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Zie ook www.swomill.nl voor alle sport mogelijkheden.