V.l.n.r. de drie jeugdwethouders Bram van Raaij, Anouk van Daal en Steffie Hendriks. Op de stoel de winnares Baukje van Leuken en rechts van haar de schoolkampioenen.

BiblioPlus heeft op donderdag 16 februari de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd georganiseerd. Baukje van Leuken, van basisschool ‘t Stekske in Langenboom, heeft de voorleeswedstrijd van de gemeente Mill en Sint-Hubert gewonnen.

Zij las prachtig voor uit het boek ‘Fantasia III’ van Geronimo Stilton.

In Myllesweerd werden de voorlezers met spandoeken en yells aangemoedigd door enthousiaste klasgenoten, ouders en begeleiders. Vijf schoolkampioenen, afkomstig uit de groepen 7 en 8, waren tijdens voorronden op school als beste voorlezer uit de bus gekomen. Zij lazen een zelfgekozen fragment voor uit een jeugdboek.

Bijzonder dit jaar, was dat de jury met daarin mevrouw E. Meijnders (SWOM), de heer R. Schipperheijn (Primera) en mevrouw C. van der Lugt (griffier van de jeugdraad), ondersteund werd door drie jeugdwethouders van de jeugdgemeenteraad. Bram van Raaij, Anouk van Daal en Steffie Hendriks vormde samen een adviescommissie voor de jury van de voorleeswedstrijd. Zij keken kritisch naar de deelnemers en gingen vervolgens samen met de jury in beraad om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Een lastige klus. De jury gaf aan het elk jaar een moeilijke keuze te vinden, maar dit jaar was het echt lastig. Uiteindelijk verlosten de jury en de drie jeugdwethouders de leerlingen uit hun spanning en reikten zij de beker uit aan Baukje.

Brabantse finale

Baukje ontving een grote beker, medaille, oorkonde en een waardebon voor boeken voor haar school aangeboden door boekhandel Schipperheijn. Daarnaast mag Baukje de Gemeente Mill en Sint-Hubert vertegenwoordigen tijdens halve finale van Noord-Brabant op zaterdag 18 maart in Goirle. De landelijke finale vindt plaats op woensdag 17 mei in Amstelveen. Uit twaalf provinciale kampioenen uiteindelijk De Nationale Voorleeskampioen 2017 gekozen.