In Spanje is het jachtseizoen geëindigd. Dat wil zeggen dat er weer massaal jachthonden gedumpt worden die niet meer nodig zijn. Ludwine Berends uit Mill zet zich al jaren in om deze honden een nieuw thuis te geven. Hiervoor heeft ze onlangs een speciale stichting opgericht.

Regering

“Ieder jaar gebeurt het weer, in Spanje is het nog altijd legaal om met honden te jagen op wild,” vertelt Ludwine. “Dit zou niet moeten, maar de mensen daar weten niet beter. Dit wordt namelijk van vader op zoon doorgegeven. De Spaanse regering zou daar iets aan moeten doen en daar wordt ook heel hard aan gewerkt. Het is nu hopen dat het snel wat oplevert.”

Jagen

Vooral in het weekend worden de honden gebruikt om te jagen. “Doordeweeks, als men ze niet nodig heeft, worden ze in een soort opslag gehouden. Een hond is voor hen gewoon een middel om hun hobby uit te kunnen oefenen. De dieren worden massaal gefokt om toch maar een kampioen te krijgen, als ze ongeveer negen maanden zijn zien de fokkers al of het een goede jachthond wordt en of hij hard genoeg zal kunnen rennen. Dan mag de hond blijven om te jagen tot ze een jaar of vier zijn, want dan is het goede er wel vanaf.”

Dumpen

Ieder jaar worden er zo’n 50.000 honden gedumpt; ze worden op straat gezet, verbrand, in putten gegooid, uitgehongerd of ze worden opgehangen. Ludwine: “Hier zijn zelfs vaste plekken voor: schuurtjes waar stroppen hangen en waar je de botten en halsbanden ziet liggen… dan weet je dus al genoeg.”

Stichting

Dit beeld van de gedumpte honden gaat Ludwine aan het hart. “Ik probeer me daarom al jaren in te zetten voor deze lieve dieren en met mij gelukkig een heleboel anderen. Omdat ik nog veel meer wil doen dan petities tekenen heb ik samen met vijf andere vrijwilligers die ook veel ervaring hebben een stichting opgericht. We hebben contacten in Spanje met de shelters die de honden opvangen die het geluk hebben gehad om op tijd gered te worden en wij proberen samen met hen een fijn thuis te vinden voor ze. Misschien is het een druppel op een gloeiende plaat, maar iedere hond is er bij ons weer eentje. Het is geweldig om te zien hoe gelukkig de mensen zijn met een hondje en hoe blij de honden zijn bij aankomst hier.”

Hulp

Wilt u Ludwine steunen in deze strijd of wellicht een hond in huis nemen? Bekijk dan de website of stuur ze een mailtje. Ludwine: “Hulpgoederen zoals dekens, manden, voer en speeltjes zijn ook altijd welkom. Deze worden dan met het volgende transport mee naar Spanje genomen.”

Website: www.corazonanimalrescue.nl
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.