V.l.n.r.: Ruud Rijntjes, Lida Nabuurs, Jan Derks, Riet van Alphen. (Foto: Elly Meijnders)

Door Elly Meijnders - KBO Sint Hubert heeft weer een vijfkoppig voltallig bestuur. Ik had een gesprek met 4 leden van het bestuur, nl. voorzitter Lida Nabuurs, secretaris Riet van Alphen, penningmeester Ruud Rijntjes en bestuurslid Jan Derks. Het andere nieuwe lid Dimphy van Boekel was wegens ziekte niet aanwezig.

Ruud, hoe lang woon je in Sint Hubert?

Ruud: “Ik woon hier vier jaar en nu al voel ik me hier gewaardeerd en thuis. Het dorp Sint Hubert staat voor je open als je er zelf iets aan doet”.

Riet glimlacht breed: “Ik kom oorspronkelijk uit Wanroy. Toen ik naar deze gemeente kwam, werd er in Mill niet gebouwd. Toen kwamen er veel mensen van buiten hier naar toe. Inmiddels woon ik al dertig jaar hier”.

Lida vult aan: “Ik was vroeger ook de vrouw van die en die. Gelukkig kwam mijn schoonmoeder uit Sint Hubert en konden zij mij wel plaatsen”. En Jan zegt dat hij uit Mill komt en sinds ’88 in Sint Hubert woont.

En nu is de KBO compleet...

Lida zegt hartgrondig: “En met zijn vijven moeten wij het goed kunnen rooien. Per 1 januari hadden wij 156 leden, moet met 5 bestuursleden kunnen. Er zijn heel veel 60 plussers, maar wij  hebben lang moeten zoeken naar mensen die bereid zijn om tijd te steken in bestuursfuncties”.

Ruud denkt een reden te weten: “In onze dorpen zijn allemaal grote families. Iedereen houdt zich heel erg bezig met zijn of haar eigen familie. En ze hebben niet allemaal door wat zij ook nog voor de maatschappij om hen heen kunnen betekenen”.

Riet: ”Maar het vraagt ook veel energie. Natuurlijk krijg je er ook wel energie van, maar je moet het wel kunnen combineren met thuis. En als je een baan hebt, valt dit niet mee, dan komt het altijd op de avonden neer”.

Jan beaamt dat: “De KBO leden zijn tussen de 60 en 90 jaar. De 65 plussers vinden zich zelf nog te jong voor een KBO functie en de meesten werken nog. En als je urenlang ledenlijsten hebt bekeken word je daar soms woordblind van”.

“Jan is onze Exell meester”, lacht Lida. “Kan prima lijsten maken en bijhouden. Jan laat die lijst eens zien van de verspreiding van d’n Booi en de Ons”.

En nadat Jan mij de lijvige lijsten heeft laten zien vraag ik aan Riet van Alphen, die ook dirigente van het koor “Vals plat” is, naar haar ervaring als secretaris.

Riet begint te lachen: “Vrijwilligerswerk heb ik van jongs af aan meegekregen. En als je dit doet, word je er nooit dommer van. Ik vind het gewoon leuk. Neen, ik ben niet de jongste. Dimphy is nog jonger. Ik ben 15 jaar secretaris geweest van de Jachthoorn. Ik heb eigenlijk van jongs af aan in diverse besturen gezeten”.

Heeft Ruud affiniteit met cijfers? 

Ruud: “Ja, dat mag je wel zeggen. Ik heb de boekhouding gedaan bij de Britse Spoorwegen in Harwich. In Alkmaar ben ik ook vrijwilliger geweest, n.l. bij Humanitas. Niet te vergelijken met hier. Ja, ik heb een vrouw en een kind in Australië en een in Amerika. Zoek ze wel eens op, ik zie iedereen als een deel van mijn familie. Dat is mijn ding. Ja, als de mensen dat zelf ook willen”.

Lida Nabuurs krijgt het laatste woord. Ben je blij Lida?

“Heel blij. Ik hoop dat wij dit bestuur een hele poos mogen houden. Ik heb zat op mijn bordje. Omdat ik in het KBO bestuur zit, zit ik ook in het SWOM bestuur. En uit de KBO Kring komt weer ander werk. Voor je het weet moet je jezelf beschermen. Maar ik heb veel mensen door dit werk leren kennen en ik vind dat je er beslist rijker van wordt”.