Deze week gaat het aspergeseizoen officieel van start. Bij aspergeboer Frank van Lith breekt dan de meest hectische periode van het jaar aan.

Naast alle particuliere klanten bedient hij ook het Asperge Pop-up restaurant op Kasteel Tongelaar in Mill. Dit jaar zullen er weer enkele honderden kilo’s richting Tongelaar gaan.

Frank van Lith runt op de Noordoost-Brabantse zandgrond bij de Kuilen al 35 jaar een familiebedrijf met voornamelijk scharrelvleeskuikens. In het voorjaar komt daar het werk op 2,5 hectare aspergevelden bij. Dan is het een levendige boel op en rond het erf! Elke dag om 18.00 uur komt de schoolgaande jeugd asperges steken. Overdag verzorgt Frank de kuikens en helpt hij klanten.

Familiebedrijf

Geboren en getogen aan de boerderij op de Sperwerstraat nam Frank het, oorspronkelijk gemengde, bedrijf over van zijn ouders. Zoon Joost (23), is de beoogd opvolger. Hij werkt naast zijn baan als electromonteur enkele dagen binnen het bedrijf mee, samen met Ellie (moeder) en Elsemieke (zusje). Van Lith is een betrokken mens en maatschappelijk verantwoord ondernemer. Zijn bedrijf heeft een Beter Leven label met een ster van de dierenbescherming. Sinds 1984 zijn er dus de asperges bij gekomen.

Goeie grond

Een asperge bestaat voor 80% uit water, de smaak wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit (smaak) van het grondwater ter plekke. “De grond aan de Sperwerstraat is bij uitstek geschikt voor de teelt van asperge”, vertelt Frank. “We zitten hier op de “hei”; lichte zandgrond met niet te veel stenen. Het grondwater hier bij de Kuilen is zó goed, dat kun je gewoon drinken.”

Het witte goud

Van een goed aspergeveld kun je maximaal 10 jaar oogsten, daarna kun je op hetzelfde perceel zeker 15 tot 20 jaar geen asperges meer telen. Dit vanwege achter blijvende schimmels in de grond; die de nieuwe planten kunnen aantasten. Een rendabele productie is maar enkele jaren mogelijk. Daarnaast is het ‘steken’ ontzettend arbeidsintensief, het seizoen kort en heb je veel afval. Maar een klein gedeelte van de oogst mag Van Lith ‘AA’ noemen.

Seizoen

Er zijn boeren die verwarmde bedden gebruiken en daarmee het seizoen oprekken, daardoor kun je tegenwoordig van januari tot en met juni of langer asperges eten. “Hier gaat het seizoensgerecht wel een beetje mee verloren, zegt Ellie Van Lith. “ 20 jaar geleden hadden we vaak voor Koninginnedag (30 april) amper een asperge gestoken. En dat is jammer, want voor mij hoort de asperge echt bij de lente.”

Pop-up restaurant

Het asperge seizoen sluit op 24 juni weer officieel. Het asperge Pop-up restaurant op Kasteel Tongelaar is van 13 april tot en met 7 mei geopend. Chefkok Hans van der Steijn kookt een 3, 4 en 5 gangen diner in the Barn. Mee-eten kan alleen op reservering: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De asperges komen natuurlijk van Frank en Ellie van Lith aan de Sperwerstraat in Mill: www.vanlithasperges.nl. De huisverkoop vindt plaats aan de Sperwerstraat 10 te Mill, dagelijks vanaf 09.00 uur, en op zondag tussen 10.00 uur en 13.00 uur.

Tip van de boer

Nog een fijne tip van Frank: ”Voor de echte asperge-liefhebbers die na 24 juni geen heel jaar meer kunnen wachten: Je kunt asperges gewoon invriezen: eerst schillen en dan ruw in de diepvries (dus niet koken of blancheren). Daarna in bevroren toestand in kokend water leggen en bereiden zoals je ze lekker vindt.