Jacqueline is als mantelzorger al jaren actief voor haar schoonmoeder.

Jacqueline van Zeeland - Fick (53 jaar) is geboren en getogen in Mill en woont ondertussen alweer heel wat jaren in Langenboom. Ze is al 35 jaar werkzaam in de ouderenzorg.

Omdat zij door reorganisaties en gewijzigde eisen binnen deze ouderenzorg minder vaste uren is gaan werken, wil ze haar diensten en ervaring inzetten bij zelfstandig wonende ouderen. “Maar voor ik dit allemaal officieel ga doen, zou ik graag weten of er bij ouderen behoefte is aan dergelijke ondersteuning.”

Doelgroep

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Niet omdat dit altijd het beste is, maar soms ook omdat er geen andere mogelijkheden zijn. Vaak worden kinderen, familieleden of buurtgenoten opgetrommeld om ondersteuning te bieden zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. In veel gevallen gaat dit prima, maar soms zorgt deze vorm van mantelzorg ook voor een grote belasting op de omgeving. Dan zou ondersteuning en begeleiding erg prettig zijn om de partner, kinderen en familieleden te kunnen ontlasten.

Ondersteuning

“En ik zou graag die ondersteuning bieden,” vertelt Jacqueline. “De een wil wellicht alleen maar wat gezelschap en samen een spelletje of boodschappen doen en weer een ander wil wellicht begeleiding als men naar de huisarts, fysiotherapie of het ziekenhuis moet. Maar ook kunnen we desgewenst samen koken, kleine huishoudelijke taken doen of naar de kapper gaan. Maar ik kan me ook voorstellen dat men graag naar de film gaat of gaat winkelen, maar dat dit niet alleen lukt.” Met haar ondersteuning en begeleiding wil Jacqueline vooral de omgeving die als mantelzorgers actief zijn ontlasten. “Maar ook wil ik voorkomen dat ouderen vereenzamen. Kinderen hebben het vaak druk om het eigen gezin draaiende te houden en ouderen willen dan ook niet telkens een beroep doen op de omgeving. Daardoor zie je vaak dat mensen die aan huis gekluisterd zijn eenzaam worden. Ik denk dat ik in dat alles best wat kan betekenen.”

Op maat

Voor Jacqueline dit alles officieel wil gaan doen, zou ze echter graag weten of er behoefte is aan dergelijke ondersteuning en begeleiding. “Daarom deze oproep,” vertelt Jacqueline. “Het zou mooi zijn als ouderen, of hun omgeving, laten weten of men gebruik zou willen maken van mijn kennis en ervaring. In een gesprek kunnen we dan bespreken waaraan men behoefte heeft, welk aantal uren, welke dag of dagdeel en zo een ondersteuning op maat aanbieden. Ook welke vergoeding dan gepast is bij de begeleiding kunnen we dan bespreken.” Jacqueline biedt geen medische ondersteuning, al zijn kleine verzorgende werkzaamheden of ondersteuning na bijvoorbeeld een operatie of bij revalidatie geen probleem.

Meer weten of vrijblijvend een afspraak maken? Neem contact op met Jacqueline van Zeeland via: 06 - 20 20 48 74 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..