Sociom, een brede organisatie voor sociaal werk in het Land van Cuijk (www.sociom.nl) heeft sociaal werkers die samen met betrokken vrijwilligers, statushouders begeleiden op allerlei gebied in de gemeente Mill en Sint Hubert.

Sociom vluchtelingenwerk heeft enige tijd geleden al iets laten horen over de inzet van taalmaatjes.

Het taalcafé is een samenwerking tussen Biblioplus in Mill en Sociom. Het biedt anderstaligen de gelegenheid om op een leuke manier de Nederlandse taal te oefenen. Maar ook elkaar beter te leren kennen. Iedereen is welkom en de deelname is gratis. Het is bedoelt voor anderstaligen en Nederlanders die het leuk vinden om anderen de Nederlandse taal te leren. Elke dinsdag om de veertien dagen van 19.00 - 21.00 uur kun je terecht in de bibliotheek in Mill. Kijk voor de exacte dagen op www.biblioplus.nl.

De Nederlandse taal is voor veel van onze statushouders moeilijk onder de knie te krijgen. Zij hebben inmiddels de gehele asielprocedure doorlopen en vervolgens een verblijfsvergunning gekregen voor vijf jaar. Maar de Nederlandse taal blijkt vaak een struikelblok. Niet vreemd als je bedenkt dat onze taal bekend staat als een moeilijke taal, om te spreken, te lezen èn om te schrijven. Kortom, een mooie taal maar lastig onder de knie te krijgen. Maar om in te burgeren en mee te draaien in onze samenleving is het ontzettend belangrijk de taal enigszins te kennen. De theorie wordt bijgebracht tijdens cursussen maar met het leren in de praktijk doet men veel meer vaardigheden op.

We hebben u heel hard nodig

Dit vraagt om enthousiaste vrijwilligers, die zo’n twee uur per week beschikbaar zijn, op tijden die u uitkomen. U hoeft beslist geen onderwijsachtergrond te hebben en de Nederlandse taal niet tot in perfectie te beheersen om statushouders te helpen en te begeleiden. Belangrijk is dat u betrokken en enthousiast bent om statushouders, waar ze ook vandaan komen, tijd en aandacht te geven. Een taalmaatje maakt een wereld van verschil! Maak kennis met onze statushouders en ervaar hoe bijzonder het is hen te kunnen helpen.

Meer weten?

Meer weten over het begeleiden van statushouders, wilt u informatie over onze organisatie of wilt u zich al aanmelden? Laat het ons weten! Sociom Vluchtelingenwerk is gevestigd in Myllesweerd, Kerkstraat 3 in Mill en elke dinsdag vindt u ons op de 1e verdieping. Telefonisch bereikbaar op 0485 - 700 500. Ook kunt u voor informatie terecht bij Actieradius in Myllesweerd (0485 - 47 00 65, vrijwilligerssteunpunt), geopend op maandag- en woensdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur.