“Nieuwe gasten en vrijwilligers kunnen zich melden bij Truus Olçay en Diny van de Linden”.

Door Elly Meijnders - De opvang in de Huiskamer van de Wester aan de Havikstraat in Mill bestaat nu twee jaar. Ik had een gesprek met Truus Olçay en Diny van de Linden over de gang van zaken in de Huiskamer.

Zij zijn de coördinatoren van de vrijwilligers die de opvang in de Huiskamer draaiend houden. Een boeiende bezigheid zal blijken uit ons gesprek.

Moeten de gasten op indicatie binnen komen?

Truus schudt heftig haar hoofd: “Juist niet op indicatie van arts of Sociom. Er zijn wel een paar gasten die op indicatie zijn binnengekomen, maar die vinden het hier gewoon fijn en willen nergens anders naar toe. Dat zijn overigens wel mensen die zich zelf een beetje kunnen redden. Wij hebben geen beroepskrachten maar wel hele goeie vrijwilligers. Die helpen heus wel bij het naar het toilet gaan, als dat nodig is”.

Diny vult glimlachend aan: “Wij hebben twee gasten van het eerste uur. Ja, er zijn ook gasten die zich heerlijk laten verwennen. Wij hebben er een die rustig tussen de middag een dutje doet in een gemakkelijke stoel. Slaapt overal doorheen”.

Blijven ze allemaal een hele dag?

Truus: “Meestal blijven diegenen die ’s morgens komen een hele dag. Maar de mensen die ’s middags komen, blijven alleen de middag. Ja, er zijn nog enkele plekken voor gasten beschikbaar. Hoe de gasten binnenkomen? Veelal via de WWZ coördinator, want zij komt bij de mensen thuis en vraagt dan of men iets buitenshuis wilt doen. Of de partner is nog aardig gezond en wil nog van alles doen, maar moet constant voor zijn partner zorgen. En de hele dag met een stokdove partner is een hele opgave. Maar onze vrijwilligers hebben het geduld om daar op een zeer verantwoorde manier mee om te gaan”.

Wat doen die vrijwilligers zo’n hele dag met hun gasten?

Diny is beslist: “Ze komen voor de gezelligheid, voor de leuke sfeer met elkaar en voor elkaar. De vrijwilligers hebben allemaal hun eigen kwaliteiten die zij inzetten. De ene brengt zelfgemaakte soep mee, de andere kan tekenen en kleuren of doet handenarbeid met ze. Weer een ander doet nagels lakken of balspelen of iets anders met beweging. Ja, we gaan ook wel eens naar buiten. En wij zoeken eigenlijk een vrijwilliger die buiten het tuingebeuren handen en voeten kan geven. Iemand uit de buurt zou fijn zijn, want het zou wel regelmatig water moeten krijgen”.

“Wij kunnen in zijn algemeenheid nog wel vrijwilligers gebruiken”, zegt Truus. Voor de dinsdagmorgen of de dinsdagmiddag. Mag ook een hele dag. Eens in de week of een keer in de veertien dagen. Diny maakt daarvoor een rooster. Voor de vrijwilligers hebben wij binnenkort weer een vrijwilligersdag. Vrijwilligers moet je in de watten leggen. Deze keer op 10 mei en dan zorgen wij dat zij iets krijgen waar zij van kunnen leren en iets wat zij leuk vinden. Diny en ik maken deel uit van een werkgroep met een onafhankelijke voorzitter. Leuk werk? Ja wij vinden het heel leuk werk”.

Wij gaan in de Huiskamer kijken waar het een drukte van belang is. Er zijn wat bezoekers, er wordt gesjoeld en gekaart. Het ziet er gezellig uit. Nieuwe gasten en vrijwilligers kunnen zich melden bij Truus Olçay, 0485 - 45 20 43, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Diny van de Linden, 0485 - 45 25 57, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.