Door gemeente Mill en Sint Hubert - We hebben het veel liever over alle mooie dingen in onze gemeente, maar kunnen niet wegkijken voor drugscriminaliteit. Ook in Mill en Sint Hubert werken we hard aan de bestrijding hiervan.

Op grond van artikel 13b van de Opiumwet sloot burgemeester Walraven onlangs bijvoorbeeld een woning aan de Jachthoornstraat in Sint Hubert voor de duur van drie maanden. Bij de bestrijding van drugscriminaliteit werkt de gemeente samen met de politie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie (OM), woningcorporatie Mooiland, andere verhuurders en andere Brabantse gemeenten. Maar ook u kunt helpen!

Aanpakken

Drugscriminaliteit is een groot probleem in de provincie Noord-Brabant. Ondermijning van het openbaar bestuur dreigt en overheden moeten alle zeilen bijzetten om georganiseerde drugscriminaliteit aan te pakken. De gemeente kijkt niet weg, maar pakt aan; samen met onze partners en met de inwoners van onze gemeente. Veiligheid is tenslotte een zaak van ons allemaal! Want hoewel u wellicht denkt dat drugscriminaliteit een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is, blijkt dat vaak helaas niet zo. In drugspanden is er sprake van een gevaarlijke situatie voor de bewoners, maar ook voor de buren en de rest van de straat. Want door de manier waarop een hennepkwekerij is opgebouwd, is de kans op brandgevaarlijke situaties door kortsluiting of oververhitting erg groot. Eén op de vijf woningbranden ontstaat door hennepteelt. Naast brandgevaar zorgen drugspanden in de omgeving voor overlast door lekkages, schimmelvorming, stank, het risico op legionella en stroomstoringen.

Help mee!

De gemeente Mill en Sint Hubert, de politie, de Belastingdienst, het OM en de verschillende woningcorporaties kijken dus niet weg, maar pakken aan. Door te surveilleren, door toezicht te houden, door aandacht te eisen van de landelijke politiek, door samen te werken met alle overheden in Brabant. Toch is uw hulp onmisbaar.

Wat kunt u doen?

Meld verdachte situaties bij de politie (bijvoorbeeld via 0900 - 88 44) of via www.meldmisdaadanoniem.nl (0800 - 7000). Of start/meld u aan bij een ‘buurtwhatsapp’. U kunt uw melding ook doen bij de gemeente; wij behandelen uw informatie strikt vertrouwelijk.

Tips!

Aanwijzingen die op een de mogelijke aanwezigheid van een wiet-/hennepkwekerij kunnen duiden:

  1. Er hangt een stank die aan hennep doet denken.
  2. Je hoort voortdurend het geluid van een afzuiginstallatie of het tocht voortdurend.
  3. Er zitten ontluchtingspijpen in het dak, roosters in de gevel of er is een (dak)raam dat altijd open staat.
  4. Muren, vloeren of plafonds zijn warm of vochtig.
  5. Er vormt zich condens op ramen.
  6. Ramen zijn dichtgemaakt.
  7. Er treden regelmatig stroomstoringen op.
  8. Er zijn lampen die voortdurend fel branden.
  9. Op rare tijdstippen lopen er mensen met allerlei spullen te sjouwen.
  10. Het is niet duidelijk of het pand wel of niet bewoond is.

Je bent een held als je meldt. Het gaat tenslotte om het aanpakken van criminelen én de veiligheid van onze kinderen, van ouderen; kortom van onze inwoners!

Samen houden we onze buurt veilig!