Door Elly Meijnders - Op donderdag, 8 juni om 14.00 uur speelt het theatergezelschap Theducater een voorstelling in Myllesweerd. Het gezelschap bestaat uit negen personen. Ik had met twee van hen een gesprek over het toneelstuk.

Walter Vrijsen en Jeanne van Lieshout zijn spelers maar tevens publiekbegeleiders. Titel van de middag: “Mantelzorg, een kwestie van liefde en grenzen”.

Wat moeten wij ons voorstellen bij deze middag, Walter?

“Laat Jeanne eerst maar vertellen”, reageert Walter met een glimlach naar haar.

Jeanne: “Wij starten met informatie over ontspoorde zorg. Wij noemen het zo. Geen bewuste mishandeling, maar zorg die in de knel komt door overbelasting, onkunde, vraagverlegenheid, bemoeiing, gebrek aan kennis. En dan hebben wij het zowel over diegene die zorg krijgt als die zorg geeft. Dit programma richt zich op mantelzorgers en professionals die het proces begeleiden of zelf zorg verlenen. Denk bij professionals aan verpleegkundigen, thuiszorg, vrijwilligers in de zorg, ouderenadviseurs en cliëntondersteuners”.

Walter vult aan: ”Met elkaar afstemmen lukt niet altijd. Je moet dan naar oplossingen zoeken. En voor de een ligt een oplossing zus en voor de ander zo. En wij oordelen niet, wij nodigen uit. Maar vertel verder, Jeanne”.

“Wij geven dan informatie door middel van korte scenes, waarin je ziet hoe mensen reageren als er onhandig wordt gedaan. Er is een monoloog waarin de acteur een eigen verhaal vertelt over beginnende dementie. Een andere monoloog gaat over ontspoorde zorg bij een buurvrouw”.

Gaat het ook over financiële uitbuiting in de zorg, waar je zoveel over leest?

Walter schudt van nee: “Het gaat meer over signalering in de zorg. Ja, ik weet het, je moet daar altijd heel voorzichtig mee zijn, altijd eerst een gesprek met iemand aangaan voordat je signaleert. Het publiek trekken wij mee in het onderwerp met stellingen, die o.a. te maken hebben met de plichten die je hebt als mantelzorger. En mantelzorgers geven slecht hun prioriteiten aan. De mensen in de zaal krijgen gekleurde papiertjes waarmee zij kunnen aangeven of zij voor of tegen een stelling zijn”.

Is het dan een interactieve voorstelling, mag het publiek in de zaal meedoen?

Jeanne: “Drie acteurs spelen een scene, die niet lekker afloopt. De mensen uit het publiek reageren op de mantelzorg als zij het er niet mee eens zijn. En ze vertellen wat zij wel moeten zeggen. Ja, er komt gelijk reactie, is onze ervaring. Dus met de zaal ga je zorgen dat de scene wel goed afloopt”.

Walter grinnikt: “En dat is dan een verdienste van de zaal, compliment. Voldoening? Ja, wij hebben heel veel voldoening van dit soort theater. De mensen zijn heel erg betrokken bij het thema. Het is altijd fantastisch als je de reacties ziet en hoort. En de pauze is een wezenlijk onderdeel van het programma, mensen buurten dan met elkaar over het onderwerp. Hoe lang? Eens even kijken, Theducator bestaat nu ruim 14 jaar. Wij hebben in Nijmegen een vaste groep spelers. De meesten hebben een theaterachtergrond en doen er nog iets bij. De scenes maken wij zelf, wij ontwikkelen wel door en hebben een boeiende samenwerking met instellingen. Wij trainen een keer per 2 weken en hebben twee optredens per maand”, besluit Walter.

De voorstelling is gratis en is een initiatief van de Werkgroep Gezondheid van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid Mill. Meer informatie en opgeven voor de voorstelling: Sacha Lukassen, Coördinator Informele Zorg Pantein locatie Mill, tel. 06 - 39 11 18 08, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Ann Geelen, Steunpunt Mantelzorg Land van Cuijk. Tel. 0485 - 84 67 39, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..