De behandeling van de kadernota, zeg maar de voorloper op de begroting verliep in de raadsvergadering van 6 juli jl. boven verwachting. Zowel de VKP en CDA wilden een motie indienen om de Onroerend zaak belasting (OZB) niet te verhogen. Opmerkelijk omdat zij jarenlang akkoord gingen met een verhoging van de OZB.

De Dorpslijst Langenboom heeft jarenlang moties ingediend om een beweging te krijgen om de OZB niet te verhogen. Deze moties werden stelselmatig weggestemd door de coalitiepartijen en het CDA. Sterker nog deze beweging van de Dorpslijst werd in het belachelijke getrokken in de media door met name AB90.

Opmerkelijk want in het verkiezingsprogramma van de VKP staat toch duidelijk dat zij tegen een verhoging zijn van de OZB. Zij hebben zich daar 3 jaar lang niets van aangetrokken. De argumenten van de VKP en het CDA waren divers. Zo stond in de motie dat de gemeente een solide financiële positie heeft. Maar in de kadernota staat er ingeteerd is op de algemene reserve (het spaarbankboekje van de gemeente) van ruim 800000. (begin 2016-2017)
Het CDA vond dat de hoge woonlasten in onze gemeente meer in overeenstemming gebracht moeten worden met vergelijkbare gemeenten.

Opmerkelijk want zou je eigenlijk de OZB moeten verlagen. Nu deze partijen toch de OZB willen verlagen heeft wellicht te maken dat de verkiezingen weer voor de deur staan en ja dan moet je de kiezers paaien. Uiteindelijk is er een nieuwe motie gemaakt tijdens de raadsvergadering door alle vier de partijen en nu maar hopen dat de OZB structureel op de nullijn blijft.

Fractie Dorpslijst Langenboom