De AED aan de Hoogveldseweg hangt in een speciale Hartstichting AED-buitenkast.

In Nederland overlijden elke dag 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak gebeurt dat in en rond het huis. Als er binnen 6 minuten gereanimeerd én gedefibrilleerd wordt, dan is de overlevingskans groot.

Snelle hulp en de beschikking over een Automatische Externe Defibrillator (AED) zijn dan van levensbelang.

In verschillende wijken in de gemeente Mill en Sint Hubert hangt een AED, waaronder sinds 2003 een aan de woning van Toon en Diny Hermsen aan de Hoogveldseweg 76. Deze AED kan worden gebruikt door alle mensen met een reanimatie-diploma die als zodanig geregistreerd staan en een oproep binnen krijgen.

De AED is aangemeld bij een effectief systeem van hulpverlening aan burgers. Krijgt de 112-centrale in Den Bosch een melding van een hartstilstand dan krijgen burgerhulpverleners, die bij dit systeem staan aangemeld, een oproep om te gaan reanimeren of de AED te halen wanneer er een levensbedreigende situatie is. Elke seconde dat de AED eerder wordt ingezet, kan het verschil maken.

Als AED-pionier van het eerste uur en ambassadeur van de Hartstichting ben ik met name in onze eigen woonwijk met ongeveer 300 woningen, buurt D’n Oeral en omgeving, dringend op zoek naar mensen die kunnen reanimeren en de AED bedienen. Wanneer u een opleiding daartoe heeft gehad, dan vragen wij u zich als burgerhulpverlener bij dit systeem aan te melden. Aanmelden kan via de website van de Hartstichting via de link www.hartstichting.nl/aanmelden.

Reanimeren en het bedienen van een AED is overigens eenvoudig te leren. In een cursus van ongeveer vier uur leert u alle vaardigheden om een leven te redden. Wilt u ook leren reanimeren en een AED bedienen, informeer dan bij de plaatselijke EHBO-vereniging naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie kunt u bellen naar 0485 - 45 18 47. Ook kunt u kijken op: www.kiesvoorleven.nl.