Evenals de vier andere raden in het land van Cuijk kwam onze gemeenteraad afgelopen woensdag in een extra raadsvergadering bijeen om een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst.

Met maar liefst 9 stemmen tegen (VKP en AB’90) en slechts 5 stemmen vóór (CDA en DL) werd het raadsvoorstel verworpen.

Waarover moest de raad een besluit nemen?

  • Kennis nemen van het onderzoeksrapport ‘Een ongekende bestemming’ van bureau Berenschot.
  • Instemmen met één nieuwe gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2023
  • Een plan van aanpak opstellen om te komen tot een kernendemocratie en herindelingsproces

Dorpslijst Langenboom

DL, voorstander van herindeling, maakte wel een voorbehoud in het raadsbesluit en kwam met een amendement (wijziging of aanpassing) om het onderdeel ‘Kernendemocratie’ uit te werken. M.a.w. op welke wijze en in hoeverre geven we de 34 dorpen beslissingsbevoegdheid etc.? CDA zag hier wel iets in, maar zowel VKP als AB’90 waren sowieso al tegen het raadsbesluit van de grote opschaling. Het amendement werd met 5 vóór en 9 tegen weggestemd.

VKP

Daarom achtte de VKP het wenselijk om met een amendement een kleinere herindeling met Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert te vormen. “De huidige werkorganisatie CGM functioneert goed en daarom nu doorpakken naar één gemeente Cuijk-Grave-Mill met 48.000 inwoner en slechts 15 kernen. Een schaalgrootte met korte lijntjes naar de burgers, verenigingen, bedrijven en dorps- en wijkraden”. En wel op een geleidelijke wijze bestuurlijk opschalen, zonder het van bovenaf op te leggen. Ook dit amendement haalde het niet.

AB’90

Rapport ‘Berenschot’ kan de prullenbak in. AB’90 bekritiseerde het onderzoeksrapport ‘Berenschot’ fel. Hoewel het rapport goede aanknopingspunten biedt, is de onderzoeksopdracht anders uitgevoerd met een eigen afwegingskader dan bedoeld. “Vooringenomenheid en het ontbreken aan innovatieve samenwerkingsvormen. Aannames zonder onderbouwingen en bewijslasten”. “Conclusie tot herindeling stond van te voren vast: dwingende logica!” Op basis hiervan kon AB’90 geen goed besluit nemen. Alle wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat een herindeling niet goedkoper is, niet efficiënter en het ook niet leidt tot meer bestuurskracht.

Plattelandsstad

Eén gemeente Land van Cuijk, 88.000 inwoners, 34 kernen verspreid over 340 km2, de grootste van Noord Brabant. Van plattelandsgemeenten naar een plattelandsstad... Caramba, welke problemen lossen we hiermee op? Daarom wordt in het voorstel ter genoegdoening het begrip ‘Kernendemocratie’ erbij gehaald. Er is in onze gemeente geen urgentie om te fuseren; financieel op orde en geen bestuurlijke chaos. Voor de provincie dus ook geen mandaat om in te grijpen.
VKP en AB’90 zien veel meer in samenwerking en realisatie van de 12 opgestarte projecten in het Land van Cuijk. Zo komt men tot een sterke regio, waarop nog veel winst te halen valt.

Uitsmijter

In haar slotbetoog haalde een teleurgestelde DL fel uit naar de Millse gemeenteraad en zette die weg als nietszeggend en vergaderend met een lege agenda zonder lokale kwesties. “Het is gênant om hier gemeenteraadslid te zijn”. VKP reageerde daarop furieus: “DL diskwalificeert hier de gemeenteraad; er wordt hier hard gewerkt en flinke stappen gezet”. “We distantiëren ons hiervan!” AB’90 vond het niet nodig om zich tot het niveau van de DL te verlagen. CDA vond de toon van de DL scherp, maar kon zich er wel in vinden, zoals het CDA ook het onderzoeksrapport ‘Berenschot’ omarmt als redder voor haar politieke toekomst.

Theo van Eenbergen, AB’90