Door Elly Meijnders - Vorige week heb ik in De Neije Krant het eerste deel van een gesprek met Guus Fonteijn, voorzitter van Hart in actie, weergegeven. Deze week het tweede deel.

Wij zijn voor dit gesprek bij Guus thuis. Hij vertelt over het plezier dat de leden hebben bij het sporten.

“Ik heb je verteld over de opbouw van het wandelvoetbal en volleybal. Wij sporten op dinsdag- en donderdagavond in de Wester en woensdagavond in de Wis. Het bestuur wil zorgen dat de gemeenschap zo goed mogelijk ervan op de hoogte is dat sporten bij Hart in Actie gezond is. Bewegen is gezond. Wij hebben het motto “Eet gezond en leef beter”. Wat ik daarmee bedoel? Als je die twee dingen, dus bewegen en gezonder eten doet, dan leef je ook beter. Eigenlijk doen wij een soort oproep daarmee”.

Wat willen jullie daarvoor doen, Guus?

Op het puntje van zijn stoel zegt Guus: “Wij willen dat in 2018 goed onder de aandacht brengen. Wij willen interviews houden met deskundigen als huisarts, fysiotherapeut, diëtist, cardioloog. Mensen lezen van alles over gezondheid, maar wij willen dat een deskundige met de voeten op de grond vertelt waarom gezond eten en beter leven belangrijk is. Geen flauwekul, hoe kun je daarmee preventief bezig zijn? Er is nu weer een onderzoek geweest in Engeland. Door een paar keer per week goed wandelen, schijnen hersencellen te vernieuwen. Wij willen zulk soort dingen horen van mensen die iedere dag patiënten ontvangen, uit hun eigen mond. Wij moeten Hart in Actie inprenten in die koppies van huisartsen, fysio’s en hulpverleners”.

Nog meer plannen in 2018?

Guus grijnst weer zijn lach: “Wij willen ook meer communiceren met ons eigen dorp. Wij hebben een website die wij willen gaan vernieuwen. De inhoud zal wel hetzelfde zijn, dus jazeker, mensen kunnen nu al kijken op www.hartinactie.nl Wij hebben een sponsor, wij hebben iemand die de website gaat moderniseren en wij hebben iemand die hem onderhoudt. En wij geven een kwartaal nieuwsbrief uit”.

Nu zit ik op het puntje van de stoel. Nog meer?

“Wilma de Klein, één van onze bestuursleden, heeft regelmatig patiënten informatie bijeenkomsten in het Maasziekenhuis. Dat vinden wij belangrijk en daar gaan wij meer mee doen. Je moet weten dat er bij mensen die eerder iets met longen of hart hebben gehad, een grote groep is die angst heeft voor een volgende keer. Zij zijn terughoudend om nog iets te doen. Als wij vijf mensen over die hobbel kunnen helpen om te gaan sporten, dan hebben wij een geweldig resultaat. Zelf heb ik nooit angst overgehouden na mijn hartoperatie, dat vind ik een groot geluk”.

Op de voet gevolgd door zijn hond, poseert Guus Fonteijn in de tuin voor de foto’s. Op de website van Hart in Actie www.hartinactie.nl staat informatie over sporttijden en locaties. Opgeven bij Ben Wijnen, tel. 0485-452380.