Op woensdag 15 november 2017 werd de cursus Jeugd-EHBO na 6 lesochtenden in het Kindcentrum te Mill succesvol afgesloten met een toetsdag voor de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Kameleon.

Anders dan voorheen werd deze cursus reeds aan het begin van het schooljaar gevolgd door één school. De reden voor deze keuze is de inpassing in het Jeelo-project “Veilig Helpen” dat vrijdag 17 november is afgesloten.

De jeugd-cursus werd verzorgd door 10 vrijwilligers en 1 instructeur van EHBO Vereniging St. Willibrord Mill. Ook verleenden 11 ouders en 2 leerkrachten hun medewerking.

De 52 enthousiaste leerlingen hadden zich in diverse onderdelen van de EHBO bekwaamd, zoals: alarmeren, controleren van bewustzijn en ademhaling, stabiele zijligging, verplaatsen van een slachtoffer en het aanleggen van een drukverband. Zij mochten nu tonen wat zij in de lessen hadden opgestoken.

Maar ook tijdens de toetsdag viel er nog veel te leren en te ervaren. Zo mochten zij met een persluchtmasker op en geblindeerd binnen door een ruimte lopen en buiten een blokje hout verplaatsen met een grijper. Ook maakten zij kennis met reanimatie en met de AED, ofschoon dit niet getoetst werd, immers dit onderdeel van de EHBO wordt voor deze jonge leerlingen nog te zwaar geacht. Zij mochten ook de ambulance van binnen en van buiten bekijken en kregen van de ambulance-verpleegkundige/-chauffeuse uitleg over de materialen en waartoe deze dienen. Ook de Lotus Mariëtte Peters maakte indruk met nepverwondingen en nep-bloed; de schaafwonden waren nauwelijks van echt te onderscheiden!

Rond 11.45 uur hadden de kinderen alle onderdelen gedaan en maakte voorzitter en instructeur Theo Jans bekend dat iedereen de toetsing met goed gevolg had doorlopen. Daarop reikte burgemeester Walraven de certificaten van deelname aan de geslaagden uit. Hierbij benadrukte hij nog eens het belang van zo’n cursus om Mill en omgeving nog veiliger te maken.

De voorzitter bedankte iedereen en vooral de medewerkers van de Brandweer, de Ambulance en de Lotus en beloonde hun inzet met een kleine attentie.

Het was al met al een nuttige en leerzame dag die in een gezellige sfeer verliep.