De gemeente Mill en Sint Hubert heeft in juli 2016 bij de politie aangifte gedaan van de vergiftiging van een monumentale boom aan de Dorpsstraat in Langenboom.

Door een externe boomtechnisch adviseur waren destijds aanwijzingen gevonden van het moedwillig vergiftigen. Waarschijnlijk met het middel Glysofaat, de werkzame stof in het bestrijdingsmiddel Roundup. De boom heeft het uiteindelijk niet gered en onlangs is de boom gekapt. Volgens wethouder van den Boogaart ontstonden er door vallende takken van deze stervende boom gevaarlijke situaties en heeft men daarom de boom moeten verwijderen.

Monumentale bomen

Om in Langenboom overlast gevende bomen te verwijderen en het groen opnieuw in te richten, werd door de gemeente Mill en Sint Hubert vorig jaar een herinrichtingsplan opgesteld. Hierbij zouden 2 monumentale bomen kunnen blijven staan. Een van deze twee gezonde monumentale bomen liet amper drie maanden na het presenteren van de plannen, afsterving in de kroon van de boom zien. Op basis hiervan heeft de boomtechnisch adviseur een nieuw onderzoek op deze monumentale boom uitgevoerd. Daarbij werden duidelijke aanwijzingen van vergiftiging door menselijk handelen geconstateerd. Om deze reden heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om destijds aangifte te doen. Ondanks pogingen de boom weer gezond te krijgen heeft deze het niet gered en is onlangs gekapt.