Afgelopen zondag lanceerde Bierbrouwerij De Blauwe Knoop hun nieuwste speciaal bier, Helse Helwig. Dit deed men op Kasteel Tongelaar waar zij ook met hun bierbrouwerij te vinden zijn.

Voor dit bier doken de heren van De Blauwe Knoop in de geschiedenis van Tongelaar.

Geschiedenis

Op landgoed Tongelaar lag al in de 9e eeuw een mottekasteel dat onder meer diende om dekking te zoeken tegen de Noormannen. Door de eeuwen heen, is dit kasteel door verschillende eigenaren bewoond. Onder anderen door: Graaf Floris V van Holland en Hertog Jan I van Cuijk. Daarna was het in het bezit van verschillende aanzienlijke families, zoals de Van der Doncks, de Van Merwicks en de Van Bocholts. Tegenwoordig is het eigendom van Het Brabants Landschap.

Spook

De familie Van Merwick liet nauwelijks sporen achter, maar wel een spook. De paragnosten namen bij een onderzoek naar paranormale verschijnselen een blonde dame in middeleeuwse kleding waar en ook een zwarte ridder. De dame, zo veronderstelden zij, zou Helwig kunnen zijn, nicht van kasteelheer Herman II; de ridder zou Helwig hebben willen schaken, maar werd onderweg door Herman vermoord. Is deze Helwig (van Merwick) nog steeds op Tongelaar? Is ze er, na haar dood, echt nog geweest, en gebleven? Wie weet... Sinds afgelopen weekend is er een ieder geval een speciaal bier met deze naam.

Helse Helwig

Het is een geroosterde stout, donker tot zwart van kleur met een mooie beige/bruine schuimkraag. In de geur herken je hoofdzakelijk gerookte en gebrande mout met accenten van koffie en chocolade. Met een smaak van koffie en chocolade. In de achtergrond zelfs een licht pepertje waarneembaar, door de toevoeging van een extract van bierbrand met madame jeanette pepers.

Helse Helwig 11%

Russian Imperial Stout