In juni van dit jaar nodigde burgemeester Walraven iedereen uit voor een ‘rondje van de burgemeester’.

Met dit initiatief gaat de burgemeester naar inwoners toe die vragen, problemen of juiste goede ideeën hebben maar die het een te grote stap vinden om hiervoor een afspraak met hem te maken in het gemeentehuis. Ook in het nieuwe jaar wil hij weer ‘rondjes’ gaan maken.

De afgelopen maanden werd regelmatig gebruik gemaakt van de uitnodiging. Zo’n twintig keer ging de burgemeester al met verschillende inwoners in gesprek. Daarbij kwamen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod. Walraven: “Het eerste gesprek was meteen bijzonder. Op een mooi plekje op het strand van De Kuilen had ik een afspraak met surfschoolhouder Reijs. Erg waardevol om de horen waar deze ondernemer mee bezig is en waar hij tegen aan loopt. Omdat je dan ‘op locatie’ bent, krijg je daar ook meteen een heel goed beeld bij.”

Ronde tafel

Bij zijn gesprekken neemt de burgemeester daar waar mogelijk zijn ronde tafel mee. Zo ook op het strand bij de Kuilen. “Het heet immers ‘het rondje’ van de burgemeester”, glimlacht Walraven. “Daarnaast is het vooral in een groep heel prettig om aan een ronde tafel met elkaar in overleg te gaan.”

Klimaat

Ook nog vers in het geheugen ligt het bezoek aan de badmintonvereniging. De badmintonners hadden een opmerking over het klimaat in de sporthal. We hadden ons gesprek in de sporthal en konden zo meteen de proef op de som nemen. Dat maakt zo’n gesprek extra interessant.”

Luisterend oor

Natuurlijk kan hij niet alle vragen meteen beantwoorden of alle problemen zelf meteen oplossen. Soms omdat de wethouders hiervoor het aanspreekpunt zijn, soms omdat de vraag niet direct bij de gemeente thuishoort. “Ik zorg er dan in ieder geval voor dat de vraag bij ons in de organisatie wordt uitgezet en dat er antwoord wordt gegeven. Of ik zorg dat ik een contactpersoon vind in mijn eigen netwerk. En soms is een luisterend oor ook al voldoende.”
Burgemeester Walraven gaf al rondjes op de meest bijzondere plekken. In een woonwagen, in een speeltuin of gewoon bij mensen thuis. Eén ontmoeting is hem daarbij erg bijgebleven. “Heel bijzonder was toch wel het bezoek aan een Nederlands/Portugees echtpaar dat bezig is met het opzetten van een Bed & Breakfast. Terwijl ik trakteerde op taartjes uit Langenboom hadden zij voor mij gebak uit Portugal. Het was een hartverwarmend bezoek waarbij het prachtig was om te zien hoe trots deze inwoners zijn op hun bedrijf en op de streek waar ze nu wonen en gaan ondernemen.”

Energie

Hij vervolgt: “Ik krijg veel energie van deze gesprekken. Ik merk dat het werkt. Inwoners weten eenvoudiger de weg naar mij te vinden. Het is laagdrempelig en informeel. Ook in de nieuwe jaar wil ik weer veel ‘rondjes gaan geven’.

Ook een ‘rondje’?

Heeft u een vraag, een probleem of goed idee? Of wilt u iets in uw eigen woonomgeving aan burgemeester Walraven laten zien. Meld u dan aan voor het ‘rondje van de burgemeester’. Dit kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak met u ingepland.
Burgemeester Walraven: “Als u dan zorgt voor koffie of thee dan neem ik iets lekkers en wanneer mogelijk ook mijn ronde tafel mee.”