Vrijdagavond 26 januari ging burgemeester Walraven van de gemeente Mill en Sint Hubert naar restaurant De Markies in Alverna. Daar was op dat moment de algemene jaarvergadering van Motorclub Keizer Karel.

Burgemeester Walraven verraste daar Hay Smits (1952) uit Mill met een Koninklijke onderscheiding en benoemde hem namens de Majesteit tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Hay kreeg de onderscheiding als waardering voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de Motorsportclub en de Jumbo-Run.

Verdiensten

Hay Smits is sinds 1977 bestuurslid en toer-commissielid lid van de Motorclub "Keizer Karel" in Nijmegen met 100leden. Hij is 26 jaar voorzitter. Naast voorzitter zet Hay 4 ritten per jaar uit van elk 200 km. Dit betekent het maken van een rit en deze controleren, het aanvragen van vergunningen etc. Voorbeelden zijn de Marikenrit die voor de 31e keer georganiseerd wordt en de Wildrit voor de 42e keer. Deze ritten staan ook op de landelijke toerkalender van KMNV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) en het Landelijke Overleg Orgaan Toerclubs (LOOT)

Ook organiseert Hay Smits de jaarlijkse dropping en het jaarlijks tententreffen; een weekend voor de 100 leden en met motorvrienden uit Nederland, Duitsland en Engeland. Ondertussen is hij ook erelid van de club.

Verder is Hay Smits van 1994 tot 2013 voorzitter geweest en nu verkeersregelaar van de Stichting Jumbo Run Nederland. Deze stichting organiseert sinds 1964 jaarlijks een toertocht met motoren met zijspan voor 150 lichamelijk gehandicapte kinderen uit Nijmegen, Arnhem en Ede.