Je bent van mening dat je nog van alles doet; zoals het huis poetsen, de boodschappen doen en dagelijks sta je een volledige maaltijd te koken. Je rijdt nog auto, je gaat elke dag een heel eind wandelen en je gaat steevast elke dinsdag naar je sportclubje.

Waar maakt iedereen zich toch zo druk over? Je kinderen vertellen leugens als er een huisarts komt en dat terwijl je er gewoon bijzit; belachelijk!! (Nou ja huisarts… een jong meisje dat zegt dat ze huisarts is). Mensen in je omgeving kijken bezorgd en praten soms in het chinees zo lijkt het wel. En waarom verandert toch iedereen steeds de indeling van de huiskamer? Niks kun je hier nog terugvinden.

En dan al die nieuwe technologie, dat verandert met de dag! Al die knopjes lijken op elkaar en waarom kun je niet bellen met dat zwarte ding op tafel maar gaat de televisie wel aan op een Duitse zender? Heel vaak komt er een vrouw bij je langs die heel aardig doet, maar volgens jou wil ze alleen maar je geld hebben. Want ze zit overal aan en zegt dat ze Monique heet, net als je dochter!

Als je geleidelijk aan overvallen wordt door dementie, is alleen thuis wonen een grote opgave. De ondersteuning van familie, vrienden of buren is onmisbaar. De taak die zij als mantelzorger krijgen is vaak zwaar en er wordt veel van hen gevraagd. Via de huisarts, geriater of thuiszorgteam kunt u ondersteuning van een ouderenverpleegkundige aanvragen. De ouderenverpleegkundige is de vraagbaak en steun voor de persoon met dementie en de mantelzorgers. U staat er dus niet alleen voor!

Edith van Heteren
Ouderenverpleegkundige regio Mill