‘Waarom gaan we nog naar de stembus? Belachelijk, volksverlakkerij! Jullie wisten vooraf toch al, dat ze jullie buitenspel zouden zetten? Plucheplakkers! Schaamteloos!’

Enkele uitspraken van kiezers die wij de afgelopen weken in Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord hebben gehoord.

Inderdaad hadden we dit vooraf al kunnen weten. Voor de verkiezingen kregen we al signalen dat VKP geen interesse had in samenwerking met het CDA. Toen de verkiezingsuitslag bekend was, konden weinig raadsleden van VKP en AB’90 de moeite nemen ons als grote overwinnaar te feliciteren. Vier plus vier is acht was het geluid dat rondging. De feeststemming was voor ons al snel bedorven.

Tijdens de verkennende gesprekken over de vorming van een nieuwe coalitie kregen we al snel het gevoel dat deze gesprekken voor de bühne waren. Er bleek onvoldoende interesse om er met het CDA uit te komen. ‘Als je wint dan heb je vrienden’ ging in onze gemeente niet op.

VKP en AB’90 braken al snel het informatieproces af en gingen op eigen houtje met elkaar in gesprek. Het één-tweetje tussen beide partijen was duidelijk. Zeker toen bleek dat de wethouders, nog voordat er een coalitieakkoord was, snel benoemd moesten worden. Blijkbaar is voor dit college in wording het pluche en het buitenspel zetten van het CDA belangrijker dan de inhoud. VKP en AB: een coalitie met hart voor het eigen belang.

AB’90 en VKP hebben nooit de oprechte intentie gehad om er met het CDA uit te komen. De partijen hadden argumenten nodig om het CDA en daarmee 46% van de kiezers buitenspel te zetten. Er was geen onderling vertrouwen en enkele mensen uit de top konden niet over de eigen schaduw heen stappen. Het programma van het CDA zou te ambitieus en niet realistisch zijn.

Draagvlak in de dorpen

In een raad met 15 zetels is vier plus vier inderdaad voldoende voor een getalsmatige meerderheid. Echter zeven plus vier, oftewel 11 zetels, is een bredere coalitie die op meer draagvlak in alle vier de dorpen kan rekenen. Draagvlak is belangrijk, juist in een tijd dat de gemeente zoveel zaken samen met inwoners wil, kan en moet regelen.

Blik vooruit!

Het onbegrip en de teleurstelling zijn groot. Maar het CDA zal niet vier jaar verzuurd in de raadzaal zitten. Graag zoeken we, in het belang van onze inwoners, de samenwerking op om goede ideeën te realiseren. Inwoners kunnen van ons de komende jaren een actieve, positief kritische oppositie verwachten.

Met vriendelijke groeten,
Mark Janssen
Fractievoorzitter CDA Mill en Sint Hubert