Vorige week is oud-Millenaar Jan van der Meer (1965) namens GroenLinks geïnstalleerd als wethouder in Eindhoven. Eerder vervulde hij deze functie ook 8 jaar in Nijmegen.

Politiek actief

Jan van der Meer: “Na mijn studie politicologie in Nijmegen ben ik daar blijven wonen. Ik raakte verliefd op die stad en zo ben ik daar ook politiek actief geworden.” Maar dat was hij daarvoor ook al in Mill. Jan: “Rond mijn 20e heb ik me verdiept in de milieuproblematiek. Ik hoorde over de zure regen, broeikaseffect en het gat in de ozonlaag. Daar maakte ik me enorme zorgen over en ik wilde er ook graag wat aan gaan doen. In die tijd kwam er in Duitsland een nieuwe politieke beweging, die Grüne. Zij kwamen daar in de regering en dat op gympies en dat vond ik wel erg cool. Daar wilde ik graag bij horen.”

Partij

Na een zoektocht bij welke partij in Nederland Jan zich thuis zou voelen kwam hij bij De Groenen, een van de voorlopers van GroenLinks. “In die tijd wilde ik hier in de gemeente Mill een politieke partij oprichten. Daar heb ik de brieven nog van die ik toen geschreven heb. Die partij wilde ik Groen Actief Mill noemen, als afkorting GRAM, om mijn GRAM te halen in de gemeenteraad.” Maar zover is het niet gekomen. “Er waren wel wat belangstellenden, maar de PvdA hier in Mill zag niet zoveel in versplintering met nog een progressieve partij. Dus is het helaas niet gelukt.”

Gemeenteraad

De politieke belangstelling nam bij Jan echter alleen maar toe. “Politiek vond ik super interessant. Ik wilde weten hoe dat allemaal werkte en eigenlijk wilde ik van mijn hobby, de politiek, ook wel mijn werk maken.” Hij studeerde in Nijmegen politicologie en werd er ook direct politiek actief. “In 1994 kwamen De Groenen voor het eerst in de gemeenteraad van Nijmegen en in 1998 was ik zelf lijsttrekker en kwam ik in de raad. Later heb ik me aangesloten bij GroenLinks. In 2006 werd ik wethouder en locoburgemeester.” In 2014 stopte Jan met de actieve politiek.

Eindhoven

Na zijn politieke werk in Nijmegen ging hij aan de slag als adviseur van het bureau Over Morgen als o.a. warmteregisseur voor de Metropoolregio Amsterdam en de regio Arnhem-Nijmegen. Maar onlangs vroeg GroenLinks hem als wethouder voor de lichtstad. Vorige week is hij aan deze klus begonnen. Jan heeft de portefeuille Klimaat en Energie, Groen en Water, Aardgasvrije wijken, Openbare Ruimte, Circulaire economie en dierenwelzijn.