Door Elly Meijnders - Muziekschool Music Fun van de Gagelweg in Mill neemt deel aan de rolstoelwandeling op 14 juni. Ik had een gesprek met Guus Pluk van Music Fun. Wij zitten midden tussen de drumstellen.

Wanneer zijn je broer Willem en jij hier begonnen op de Gagelweg, Guus?

“Eigenlijk is Willem alleen begonnen op 1 januari 2009. Hij vroeg mij vrijwel direct om drumlessen te gaan geven. Hij vroeg mij ook regelmatig om te helpen met schema’s in Excel en met de belastingen. En in 2012 vroeg hij: “Guus, wil je met mij niet een VOF worden?”. Nou, dat wilde ik wel. Maar toen groeide de muziekschool zo hard, hadden wij geen van tweeën alleen kunnen doen. Eigenlijk doe ik nu de hele administratie. Willem is een uitvoerende, hij speelt bij allerlei orkesten. Naast de school heeft hij nog een eigen bedrijf dat Mr. Trumpet heet. Hij is een echte ondernemer, heeft veel contacten in de muziekwereld, vindt nieuwe docenten. Wij vullen elkaar aan en kunnen goed samenwerken, het gaat prima”, knikt Guus voldaan.

Hebben jullie een doelstelling, Guus?

“Wij hebben zeker wel een doelstelling en ook een visie. Wij willen het muziekonderwijs terug op de scholen. Wij willen dat kinderen weer zelf muziek leren spelen, zelf ervaren. Muziek werkt in op je gevoel en emotie. Emotie kun je niet berekenen, dat zit in het cognitieve deel van je hersenen. Vooral je muziek in je jeugd wanneer je in je volste ontwikkeling bent, blijft hangen. Dan neem je alles 6000 keer op, die muziek blijft altijd bij je. Als je een nummer in de auto hoort tijdens je vakantie, denk je terug aan die vakantie als je dat nummer later op de radio hoort. Het voedt je herinneringen. Er komen hier soms wat brommerige jongeren binnen, als ze een uurtje gedrumd hebben, gaan ze een big smile weer naar buiten”.

Werken jullie eraan mee dat de scholen weer aan muziek gaan doen?

“Wij geven workshops waar men maar wil. Wij willen graag meedoen met evenementen e.d. om maatschappelijk zoveel mogelijk betrokken te zijn. Zo ook op scholen. Wij geven muziekles op basisscholen voor groep 1 t/m 8. Dat kan een kortlopend project zijn zoals een afscheid van een conciërge. Maar er is ook een landelijke subsidie te krijgen voor drie jaar muziekles in de klas. Nu heel populair. Voor de scholen is de bureaucratische rompslomp om die subsidie te krijgen soms te groot. Ik ben daarin gedoken en help ze nu daarmee. Wij zijn bij de Vrije School in Uden begonnen, dat loopt nu 2 jaar. Willem heeft “het grootste orkest in Uden” opgezet, dat op 29 april in Markant tot een uitvoering heeft geleid. Er waren zo’n 10 basisscholen bij betrokken en Willem heeft op al die scholen leuke workshops met blaasinstrumenten gegeven. Wij hebben nu voor 5 scholen die landelijke subsidie aangevraagd en die is voor iedereen gehonoreerd. Aankomend seizoen zijn wij dus heel druk, maar het valt samen met onze visie dus de schouders eronder. Muziek moet weer cultuur worden op de scholen nadat alles was wegbezuinigd. Muziek is voor iedereen”, besluit Guus nadrukkelijk.