Irma Schel en Anita van Gemert van Gastouderbureau Roos.

Op zondag 1 juli is het precies 12,5 jaar geleden dat Anita van Gemert uit Mill begon met Gastouderbureau Roos. Dit gaan zij vieren met gastouders, vraagouders en kindjes.

“Het is echt ongelofelijk hoe veel regels er in die 12,5 jaar veranderd zijn,” vertelt Anita. “Maar wat gebleven is, is ons persoonlijke contact en de kleinschalige opvang van kinderen in huiselijke sfeer.”

Persoonlijke klik

Ondertussen heeft Gastouderbureau Roos ruim 50 gastouders waar zij terecht kunnen voor de opvang van kinderen. “Alle gastouders bezoeken Irma (Schel) of ik minimaal 2 keer per jaar. Maar we gaan bij een aanmelding ook altijd op huisbezoek bij vraagouders. Dat om te horen wat ze voor opvang zoeken. We zien dan ook hoe ze zelf wonen en welke wensen ze hebben. Dan hebben we vaak al een idee bij welke gastouders dit zou passen.” Anita vertelt dat de ouders daarna zelf met de beoogde gastouder contact opnemen om kennis te maken. “Daar zijn Irma of ik dan niet bij. Anders kan het gebeuren dat wij aan het woord zijn, terwijl ouders en gastouders elkaar moeten leren kennen. Er moet wel een persoonlijke klik zijn en een goed gevoel, want het gaat om de opvang van je kind.”

Opvang op maat

Soms komt de gastouder voor opvang bij de ouders thuis, maar vaker gaan de kinderen naar de gastouder toe. “Dat ligt aan de wensen van de ouders, maar in sommige situaties is een gastouder in je eigen huis makkelijker dan dat de kinderen naar een gastouder toe gaan. Ook zijn er gastouders die liever bij het gezin zelf voor opvang zorgen dan dat de kinderen bij hen thuis komen. Dat alles is af te spreken, waardoor kinderopvang op maat geregeld kan worden.”

Verschil

Veel mensen maken ook gebruik van kinderdagverblijf de Kei aan de Rodenweg in Mill, waarvan Anita samen met dochter Rowan eigenaar is. “Maar opvang via een gastouder is totaal wat anders dan een dagverblijf. Mensen kiezen bewust voor het één of het ander. Opvang bij een gastouder is veel flexibeler. Bij een kinderdagverblijf betaal je per dagdeel. Werk je bijvoorbeeld maar tot 15.00 uur, dan kan een gastouder voordeliger of handiger zijn.” Ook kiezen veel ouders voor het kleinschalige van een gastouder. “Bij een gastouder kunnen, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, maximaal 5 of 6 kindjes worden ondergebracht. Dat is dus wat kleinschaliger en rustiger dan bij een kinderdagverblijf. Ouders kunnen zelf kiezen wat het beste bij hun situatie past.”

Eisen

Gastouder kan men niet zomaar worden. Anita: “Dat was 12,5 jaar geleden ook niet zo, maar tegenwoordig zijn er echt wel wat strengere eisen en regels dan in het begin.” Anita vertelt dat je minimaal diploma Zorg en Welzijn niveau 2 moet hebben voordat je überhaupt gastouder kan worden. “Ook een diploma kinder-EHBO is verplicht en verder moet het uiteraard een kindvriendelijke en veilige woning zijn. Maar sinds 2010 moet men verplicht dat diploma Zorg en Welzijn hebben. Dat is voor sommigen wel een belemmering om gastouder te worden.”

Trots

Anita kijkt met een trots gevoel terug op 12,5 jaar Gastouderbureau Roos waarmee zij voor ruim 600 gezinnen de opvang verzorgden. “Het is mooi om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook de peuteropvang waar een aantal jaren geleden veel behoefte aan was, hebben we zo vorm kunnen geven.” Vorig jaar werd Gastouderbureau Roos bij een landelijke verkiezing 2e van Nederland. “We kregen erg veel leuke en positieve beoordelingen waardoor we 2e van Nederland werden. Ook zijn we ondernemer van het jaar geworden van de gemeente Mill en Sint Hubert. Daar kun je dan toch alleen maar trots op zijn.”