Foto: Mooi & Mooi Fotografie

Tijdens het Pluk & Oogstfeest, dat op zondag 14 oktober in Mill wordt gehouden, verschijnt ‘Goei Gerei’.

Dit kookboek bevat niet alleen tientallen smakelijke recepten, maar vertelt ook het eerlijke verhaal achter de gebruikte, veelal uit het Land van Cuijk afkomstige, ingrediënten. “De ondernemer vertelt over zijn vak en de mooie producten die hij op de markt brengt en hoe je er als liefhebber bewust van kunt genieten”, aldus initiator Robert Hermens.

Robert Hermens (Bureau Spraekwater) bedacht het idee voor een kookboek letterlijk aan de keukentafel bij Kookstudio Het Mo’Ment van Monique Nelson. Die was meteen enthousiast over de plannen. De gerechten in het boek werden, samen met Martien Bos, door haar gekookt in haar eigen kookstudio in Langenboom en vastgelegd op de foto. “Wij wilden boeren en burgers -onze buurtgenoten- beter met elkaar in contact brengen. We bespeurden vaak onbegrip van burgers over hoe boeren zouden omgaan met hun dieren en altijd rondreden op ‘die stinkkar’. En zelf vonden we dat die boeren veel te bescheiden waren over hun bijdrage aan de voedselketen en hun maatschappelijke betrokkenheid”, legt Robert uit. “Eten is bij uitstek wat boeren en burgers met elkaar verbindt. Met dit kookboek gaan we de verbinding in het Land van Cuijk herstellen: de verbinding tussen consument en producent, tussen boer en burger, tussen mens en natuur en tussen mensen onderling. Aan de hand van de recepten en het verhaal achter het ingrediënt leggen we die verbinding.”

Toepasbare recepten

‘Goei Gerei’ staat vol toepasbare recepten die niet er alleen voor zorgen dat de lezer op een andere (gemakkelijkere) manier gaat koken, maar ook op een andere manier tegen voedsel gaat aankijken. Monique legt uit: “Met dit kookboek maken we smakelijke en gezonde voeding toegankelijk voor iedereen. Voeding die ook nog eens duurzaam geproduceerd wordt in het Land van Cuijk, zonder verspilling.”

Het boek is voor het eerst te koop tijdens het Pluk & Oogstfeest bij Kasteel Tongelaar in Mill op zondag 14 oktober. Later zal ‘Goei Gerei’ ook verkrijgbaar zijn bij verschillende supermarkten in het Land van Cuijk.