Door Elly Meijnders - Bij de SWOM komen vrijwilligers op een leeftijd dat zij af en toe van taken afscheid nemen. Dan worden de werkzaamheden van ze overgenomen door een andere vrijwilliger of het bestuur moet iemand anders zoeken. Zo stopte Jan van Boxtel met de coördinatie van de kaartmiddagen, maar gelukkig stopte hij niet overal mee.

“Ik vond dat er maar eens jong bloed moest komen”, verklaart Jan. “Neen, ik ben alleen met het kaarten gestopt. Ik heb het vanaf 2009 van “grote” Cor van de Weem overgenomen en nu heb ik het overgedragen aan de “kleine” Cor van der Weem. Ik doe de Bonte middag van de SWOM ook al 10 jaar. En het jaarlijks optreden van de koren en van country en volksdans”.

Maar dat kun je toch niet allemaal alleen organiseren Jan? Heb je daar hulp bij?

Jan lacht naar me: “Die helpende handen heb je hard nodig en die heb ik ook wel, maar wij kunnen altijd meer helpende mannen en vrouwen gebruiken. Ja, ik vind het organiseren zelf fijn om te doen, maar het contact met mensen is ook gezellig. Vroeger heb ik in Cuijk gewerkt, kende ik in Mill niemand, nu leer je allerlei mensen kennen.

Doe je alleen maar vrijwilligerswerk bij de SWOM?

De handen van Jan gaan in de lucht: “Ik ben bestuurslid bij de vogelvereniging “Klank en Kleur”. Neen, ik ben zelf met vogels gestopt vanwege mijn gezondheid. Verder doe ik het e.e.a. bij het Senioren Hobby Centrum. Ik doe de metaal hobby voor mezelf, maar help ook andere mensen met hun kunstobject. Daar is alle apparatuur aanwezig. Verder ben ik beheerder bij de hobbygroep koken. Mensen ontvangen, tafels klaarzetten, bloemetje en kaarsje erop. De mensen moeten te drinken hebben en na afloop moet ik afrekenen met de mensen en natuurlijk opruimen. Wij hebben nu kok Geert Gerritsma. Ik ben van het koper bewerken teamleider. Ik heb bij het hobbycentrum in Boxmeer wat meer geleerd over het koper uitgloeien en dan bewerken met een hamer en diverse gereedschappen”.

Dan ben je nogal eens van huis, Jan.

“Dat ben ik ja, maar Maria mijn vrouw ook. Zij zit bij het stamboom onderzoek en een keer per maand helpt zij bij het naaien. Wij doen samen ook mee met de uitstapjes bij het SHC. Vorige week nog naar een tuin met vogels, gezellig met koffie drinken en wat kletsen. Dat maakt zo’n middag leuk, ja zij hebben het goed voor elkaar bij het hobbycentrum. En nu zitten Maria en ik ook voor de tweede keer bij de kassa van de Hobby-Doewat”.

Als u vrijwilliger wilt worden van de SWOM kunt u contact opnemen met Gerda Selten, iedere werkdag van 09.00 – 11.00 uur, tel. 0485-455470. Als ze er even niet is, laat uw telefoonnummer achter, ze belt u altijd terug. Zie ook www.swomill.nl.