Door Elly Meijnders - Ieder jaar krijgen de vrijwilligers van de SWOM samen met partner de gelegenheid om de vrijwilligersavond bij te wonen. Een bedankje van het bestuur voor het vele werk dat er wordt verzet. Dit jaar is dat op vrijdag, 30 november. Op die avond krijgen zij een optreden van troubadour Tonny Wijnands uit Deurne. Ik ging naar het einde van een optreden in het Witte Huis in onze buurgemeente Zeeland.

Er zijn zo’n 160 KBO leden aanwezig en zij zijn helemaal warm gedraaid. Zij zingen van harte mee met Tonny Wijnands of het nu André Rieu of Heintje is met Omaatje lief, blijf alsjeblieft... “En nu jullie, zingen!, roept Tonny. “Costa del sol, tingelingeling, Het is moeilijk bescheiden te blijven”.

En ik ben net binnen maar hoor mezelf uit volle borst met het Slavenkoor meezingen. Wat een man, wat een talent om een zaal mee te krijgen.

“Ik heb na dit optreden een interview met de Story, ik zie haar al zitten. Laat eens horen wat jullie kunnen”, vraagt Tonny aan zijn publiek. En vervolgens gaan alle handen en armen de lucht in en zingen de mannen krachtig hun rol: “yes, yes, yes” en de vrouwen: “Du hast mich tausendmal betrogen...”. Prachtig om te zien.

“Ik zie u graag over een paar jaar terug in dit Ziggodome, het Kurhaus van deze regio” neemt Tonny afscheid van zijn publiek.

Als ik met Tonny alleen ben, vraag ik hem naar zijn carrière. Waar komt die bevlogenheid vandaan?

Tonny valt neer op een stoel: “Ik heb 17 jaar in een zorgcentrum in Deurne gewerkt, ben wegbezuinigd. Ik was specialist muziektherapie, werkte met mensen met lichamelijke beperkingen. Ik geef nu een aantal dagdelen in de week muziekles aan kinderen in het basisonderwijs in Deurne. Ik doe dat sinds vijf jaar. De school wil het muziekonderwijs naar een hoger plan tillen en dat is geweldig want er zit muziek in de jeugd”.

En deze optredens dan Tonny? Ben je daar zelf mee begonnen?

Tonny knikt: “Ja, dit gaat goed, ik heb zo’n drie optredens in de week. Ik vind deze solo optredens fijn omdat deze doelgroep ouderen me ligt. Ik zing de mensen terug naar hun jeugdjaren, speel al gitaar sinds mijn negende. Ik maak de liedjes niet af, al die coupletten, veel te langdradig. Ik sta ook niet graag boven op een podium, ik ben een grote man, ik werk het liefst dichtbij en tussen de mensen. Ja, de grappige verhalen tussendoor verzin ik ook zelf”.

Zing je veel of misschien wel altijd?

“Ik zing ’s avonds nog. Ik kom uit de Peel, muziek is altijd al mijn hobby geweest. Mijn motto is: “Gé hált zélde ne goeje zanger ojt ne mussen néést”. Kijk maar, staat op mijn apparatuur”, wijst hij.

Als u vrijwilliger wilt worden van de SWOM kunt u contact opnemen met Gerda Selten, iedere werkdag van 09.00 - 11.00 uur, tel. 0485-455470. Als ze er even niet is, laat uw telefoonnummer achter, ze belt u altijd terug. Zie ook www.swomill.nl.