Als carnaval dit jaar zoals gewoonlijk had plaatsgevonden, dan hadden de Kapotte Kachels weer een fantastisch carnavalsnummer gehad. Ook hadden zij dan beslist – zoals de laatste twee jaar – in het Aldendrielpark in Mill gestaan om op te treden tijdens het gezamenlijke carnavalsfeest. Sander Ottens (Schaijk, Eindhoven) is zanger van de Kapotte Kachels en maakt daarnaast deel uit van de band Lijn 99. Met deze band is men vaste gast op Mill at the Park.

Het ontstaan van de Kapotte Kachels begon op een feestje, zoals vaak met dit soort initiatieven. “Ik stond bij Jop, nu één van de Kapotte Kachels, op een feestje met oud op nieuw. Toen mocht dat nog,” vertelt Sander. “Dat was vijf uur ‘s nachts. Hij zei: ‘jij kunt toch gitaar spelen? Ik wil een keer een carnavalsnummer maken. Een andere vriend van mij is producer en dan gaan we dat gewoon samen doen.’ Ik zei: ‘Dat is goed, bel maar!’ Dat soort afspraken maak ik wel vaker op dat tijdstip en daar is nooit wat van terecht gekomen. Maar Jop is een zeer ondernemende man en die belde een paar maanden later dat we weer een keer bier moesten gaan drinken, Wouter de producer was er toen ook bij. Al snel bleek dat we een klik hadden en een hele goede combinatie waren.”

Het idee van hun eerste nummer “terug over de Maas” kreeg Sander na het horen van een interview met Bjorn van der Doelen. “Een jaar of zeven geleden deed Gerard Ekdom een interview met Bjorn. Gerard wilde iemand spreken over carnaval. Hij begon wat tof te doen en vroeg aan Bjorn: ‘hoe laat begint het carnaval? Dan kunnen we allemaal komen.’ Bjorn zei: ‘Alsjeblieft, blijf allemaal weg, want het wordt met het jaar minder leuk met al die galbakken van over de Maas die deze kant op komen.’ Dat interview had ik opgeslagen en toen we bij Jop in de tuin aan het sparren waren over een carnavalsnummer liet ik ze dat filmpje zien. Toen bleek dat er bij ons een wijnvat vol gevoelens zat over dat onderwerp. Daar sloegen we een kraantje in en vervolgens stroomde dat nummer eruit.”

Met teksten als: ‘Ik schup ze allemaal terug over de Maas. Waar ze lauwe biertjes tappen en van Carnaval niks snappen. Ik schup ze allemaal terug over de Maas’ wist men bij de Brabantse carnavalsvierders de juiste snaar te raken. Want het nummer ‘Terug over de Maas’ werd een knaller. Sander: “We hadden er een goed gevoel over, maar hadden geen idee dat het zo’n dikke hit zou worden. Dat merkten we toen het nummer een paar dagen online stond. Toen moesten we wel even bijschakelen, want we moesten honderden aanvragen terugbrengen naar dertig optredens in vijf dagen carnaval.” Het enige eigen nummer wat ze toen hadden werd aangevuld met wat andere nummers die zij zelf leuk vonden en zo verzorgden zij tijdens carnaval 2019 optredens van een klein half uurtje.

“Vorig jaar hebben we ook een carnavalsnummer gemaakt en verdubbelden we dus ons repertoire. We hadden toen twee eigen nummers. Voor dit jaar hadden we wel al wat zitten sparren, maar al vrij snel bleek dat carnaval niet door zou gaan en parkeerden we het idee tot volgend jaar. Want zo’n nummer uitbrengen zonder dat er een echt carnaval aangekoppeld is, kan niet. Carnaval is anders dan met andere genres: een carnavalsnummer is anderhalve maand zo vaak dat liedje doen dat je hem niet meer kunt horen. En dan is het november en kun je weer op gang komen.”

Beluister het hele interview via de podcast van Het 12uurtje via o.a. Spotify of Apple podcasts. Ook in die rubriek op www.het12uurtje.nl is het interview met Sander te vinden.