In het weekend van vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023 wordt in Mill het 66-jarig bestaan van carnaval gevierd. In het kader van dat jubileum kijken we als Neije Krant regelmatig met iemand terug op die periode.

Beluister deze interviews in zijn geheel in De Neije Krant Podcast. Dat kan via alle bekende podcastproviders en in de rubriek Podcast op inmill.nl.

Deze keer spraken we met 3 jubileumprinsen van ’t Germelaand. Peter van den Hoogenhoff was de 33e prins, Jos van Boekel de 44e en Emil Minten de 55e. “Het is lang geleden,” vertelt Peter, “maar het was een mooie tijd en we hebben leuke dingen meegemaakt. Jaren daarvoor werden we al eens gepolst of we prinsenpaar wilden worden, maar dat kwam toen niet uit. Op een gegeven moment heb ik tegen Frans Linders gezegd: ‘Als je het volgend jaar vraagt, dan doen we het.’” 

Vooral de tijd vooraf herinnert Peter zich als een mooie tijd. “We hebben toen nog weddenschappen afgesloten. Vaak wil men wedden omdat men zeker weet dat je prins wordt, maar er was ook iemand die zeker wist dat ik het niet zou worden. Ik zei: ‘Oké, ik weet zeker dat ik het wel word’. En dat was dus ook zo. Hij verloor de weddenschap en we zijn toen met – volgens mij – 25 mensen gaan uiteten.” 

Ook Jos van Boekel herinnert zich het moment van vragen nog goed. “Het waren Annie en Paul Sweens die ons vroegen. Onze Bennie of wij werden wel eens genoemd, maar ik had het niet verwacht. Voor we het besluit namen, hebben we dit eerst met onze kinderen overlegd. Ze waren pubers en we zouden in de voorbereidingen vaak weg zijn. Dat zouden ze toch snel in de gaten hebben gehad.” Jos vertelt dat ze een geheim taaltje hadden ontwikkeld. Als men over het haantje en het kippetje sprak, wist iedereen dat het over het prinsenschap ging. “Het was een kort, maar door het jubileum druk, carnavalsseizoen. We stonden in die tijd volgens mij wel elke week in de Koerier omdat we weer ergens een activiteit hadden.”

Emil werd door Jos van Boekel en Jeroen van den Heuvel gevraagd of hij samen met Judith het 55e prinsenpaar wilde worden. Al enkele jaren werden zij als mogelijk prinsenpaar genoemd. “Je zit in het carnaval en dan komt elk jaar, dat begint zo rond de Millse kermis, de vraag wie het gaat worden. Dan denk je er toch wel al over. Wellicht komen ze met die vraag toch ook wel een keer bij ons. Maar toen de vraag kwam, durfde ik toch niet meteen ja te zeggen. Judith en ik hebben het er toen nog wel even over gehad.” 

Sinds een aantal jaren werkt men in Mill met een geheime commissie om tot een nieuw prinsenpaar te komen. Tot die tijd ging de voorzitter van ’t Germelaand over die uitverkiezing. Jos: “Toen wij (Sjan en Jos van Boekel en Anke en Jeroen van den Heuvel) die taak overnamen, hebben we ervoor gekozen om met een vijftal mensen bij elkaar te komen en daar passeren dan een heleboel namen de revue.” Leden binnen die club mogen overigens nooit zeggen dat zij in die commissie zitten en mogen dus ook niet vertellen wat en wie er besproken zijn. “Soms komen er dan wel 80 namen voorbij. De laatste jaren is het makkelijker geworden omdat we er via Facebook gezichten bij hebben.” Uiteindelijk komt er een lijst van 10 kandidaat-prinsenparen waarmee de prinsenbegeleidingscommissie aan de slag gaat om het hoogst genoteerde paar te vragen.

Ook het regerende prinsenpaar heeft zeggenschap over hun opvolgers. Peter: “In onze tijd was dat niet zo. Riky en Frans Linders regelden dat en dat deden ze erg goed.” Jos vult aan dat Annie en Paul Sweens op die manier samen ook het lijstje opstelden en zo 18 prinsenparen hebben gevraagd. Emil: “Wij hebben geen adjudant, en daarom is het de laatste jaren zo dat het afscheid nemende prinsenpaar als begeleiding betrokken is bij het nieuwe prinsenpaar.”

Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat er door de jaren heen wel het één en ander is veranderd in het carnavalsseizoen. Vooral het aantal activiteiten is flink toegenomen. Emil: “Wij hebben dat niet direct zo ervaren. Wij waren gegarandeerd van carnaval en als er iets was, waren we erbij. Zoals de recepties, die hadden wij nooit meegemaakt. De periode voor de eigenlijke 4 dagen carnaval was aan ons nooit besteed. Wij kwamen pas als het carnaval was. Maar al die activiteiten in het hele seizoen zijn als prinsenpaar machtig om mee te maken.” 

Deze drie jubileumprinsen kijken met een goed gevoel en veel mooie verhalen terug op carnaval. Peter: “Het mooiste is om te zien hoe iedereen binnen de carnavalsclub zich voor anderen inspant. Dat kan ik erg waarderen.” Dit en meer hoort u in het hele gesprek wat te beluisteren is via De Neije Krant Podcast. Techniek hiervan was in handen van Thijs van den Heuvel, interview werd afgenomen door Corné Kremers.