Zowel in Langenboom, Mill, Sint Hubert als Wilbertoord is men, na 2 jaar min of meer geen carnaval gevierd te hebben, helemaal klaar voor de komende dolle dagen. Dat blijkt uit de reacties van de voorzitters van de diverse carnavalsvereniging op de vraag hoe zij naar carnaval 2023 kijken.

Al bleek het wel weer even wennen: “Vooral het opstarten van alle activiteiten voor dit carnavalsjaar was spannend,” vertelt Marcel van Daal, voorzitter van de Klotstekers in Wilbertoord. “Er is tegenover 3 jaar geleden behoorlijk wat veranderd binnen onze carnavalsvereniging. Alles moest weer opgestart worden met veelal nieuwe mensen. Ik ben erg blij dat dit allemaal goed verlopen is.”  

Carnaval is een feest met veel tradities. Maar toch is er dit seizoen, al dan niet noodgedwongen, best veel anders dan voorheen. “C.V. De Bokken heeft dit seizoen aangegrepen om enkele wijzigingen in het programma door te voeren,” vertelt Audrey Pennings. Zij is voorzitter van de Sint Hubertse Bokken. “Zo starten we dit weekend met een gezamenlijke aftrap van carnaval op vrijdagavond in Langenboom. Daar krijgen zowel de jeugd als grote carnavalsheersers de sleutel van wethouder David Solez overhandigd.” Nieuw in Sint Hubert is ook dat de carnavalsoptocht al op zaterdagmiddag vanaf 14.11 uur door het dorp trekt. Dit was voorheen op zondagmiddag. 

In Langenboom en Mill verandert er wellicht wel het meest. Marc Kuijpers is voorzitter van de Verkuskoppe en vertelt: “We hebben echt bijna alles opnieuw uit moeten vinden. Onze vaste residentie, Café d’n Bens, heeft plaatsgemaakt voor woningen, en daarom hebben we al onze draaiboeken moeten herschrijven op de nieuwe locatie: Café de Misse in sporthal De Wis. En ook voor Café de Misse is de Langenboomse carnaval nieuw, dus ook voor hen geldt dat alles voor de eerste keer georganiseerd wordt. Dit maakt het voor alle betrokkenen extra uitdagend.” Marc vertelt dat tot nu toe echter alles perfect is verlopen. “We hebben veel complimenten ontvangen op de nieuwe locatie en bijvoorbeeld de opening van carnaval waar zowel prinsenpaar, nar, jeugdhoogheden en het boerenpaar met hun getuigen gezamenlijk verschenen.” 

In Mill vierde men in 2019 en 2020 gezamenlijk carnaval in het Aldendrielpark. Maar dit keer is het weer zoals daarvoor in de diverse horecazaken. Voorzitter van Stichting Carnaval Mill, Leon Claessens, vertelt: “De draaiboeken van de activiteiten in de feesttempels op het Aldendrielpark konden inderdaad helaas in de kast blijven, omdat de horeca besloot dat dit nu niet haalbaar is.” Samen met de horeca en de Foekepot moest men dus opnieuw een programma samenstellen. “We hebben diverse keren met Café ’t Lagerhuis en Café De Directeur om tafel gezeten om te kijken hoe onze carnavalsactiviteiten in hun programma’s pasten. En ik kan zeggen: dat is goed gelukt!”

De voorzitters kijken positief terug op alle activiteiten die dit carnavalsseizoen al georganiseerd werden. Maar ook heeft men veel zin in dit lange carnavalsweekend. Of zoals Marcel van Daal van de Klotstekers zegt: “We gaan er weer met volle overtuiging tegenaan en maken er met z’n allen een fantastische carnaval van!”

In deze Neije Krant zijn alle carnavalsprogramma’s te vinden. Ook zijn de diverse activiteiten terug te vinden op inmill.nl en in de uitagenda op www.ontdekmill.nl/agenda.