V.l.n.r. Marc Kuijpers (voorzitter CV de Verkuskoppe), Harm van de Vorle, Johan Jacobs, Jaap van de Vorle en André Verhoeven (ondernemers).

Een aantal weken geleden, op zaterdag 11 november, is met het gezellige openingsfeest ‘Tis wer Verkusbal’ het Langenboomse carnavalsseizoen gestart.

Tijdens dit weekend zijn de nieuwe hoogheden bekend gemaakt en is de vrijwilliger van het jaar in de spotlights gezet. Het was een geslaagd evenement, goed bezocht door jong en oud. Voor de organisatie van de evenementen is er de afgelopen twee jaar een nauwe samenwerking tussen CV de Verkuskoppe en café De Misse geweest. Echter, De Misse zal eind december sluiten dus aan deze samenwerking komt een eind.  

“We hebben vorig jaar samen met De Misse in De Wis een erg goed seizoen gehad. Het was voor ons spannend omdat het de eerste keer was met een volledig programma op een nieuwe locatie. Maar de mensen wisten ons goed te vinden. Met een grotendeels uitverkocht pronkzittingweekend en de mooie carnavalsdagen die daarop volgden, hebben we laten zien dat carnaval echt leeft in het dorp, bij jong en oud‘’ aldus Marc Kuijpers, voorzitter van De Verkuskoppe.

Het succes van afgelopen jaar motiveert de leden van de carnavalsvereniging om ook komende carnaval weer een stevig programma neer te zetten. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de verschillende voorbereidingen. Echter, om alle carnavalsactiviteiten te organiseren is horeca in Langenboom essentieel. De volledige organisatie van carnaval op zich nemen, dus inclusief de horeca, zou een zeer gedurfde stap zijn voor de carnavalsvereniging.

Marc: “We willen dat de carnaval in Langenboom blijft voortbestaan. Onze activiteiten zorgen voor binding in ons dorp. En dat is belangrijk. Tegenwoordig is iedereen altijd druk met werk en verplichtingen. Dan is het toch geweldig dat je elkaar op zulke vaste momenten treft en een feestje kunt vieren? We willen echter voorkomen dat we na één seizoen met een lege kas zitten en zijn daarom op zoek gegaan naar een oplossing voor de lange termijn” 

Toen het bekend werd dat De Misse zou stoppen heeft een aantal Langenboomse ondernemers de koppen bij elkaar gestoken en zijn ze gaan brainstormen over de toekomst van de evenementen. Harm van de Vorle, een van de ondernemers, zegt daarover het volgende: “We hebben in Langenboom een groot saamhorigheidsgevoel en dat willen we behouden. Het is dus belangrijk dat er evenementen zoals carnaval en kermis georganiseerd worden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er weinig tot niets georganiseerd wordt omdat er (te) grote financiële risico’s voor de organiserende verenigingen zijn.” 

Om tot een oplossing te komen is Stichting Horeca Langenboom opgericht. Dit initiatief van een aantal ondernemers maakt het mogelijk dat de carnavalsvereniging met de eigen leden en vrijwilligers alle reeds geplande activiteiten kan organiseren, maar geen financieel risico loopt omdat de stichting garant staat voor eventueel verlies. 

“We zijn er niet alleen voor de carnavalsvereniging. Ook andere verenigingen die een leuk initiatief hebben kunnen bij ons terecht. Ons doel is om Langenboom weer op de kaart te zetten, ook zonder vaste horeca. Wij zijn van mening dat dit met ons grote verenigingsleven moet lukken, zeker als het financiële risico niet direct bij de verenigingen ligt.”, aldus Harm. “We doen dit ook echt voor het dorp, we hebben als stichting geen commercieel belang. Het dorp is nu wel aan zet. Samenwerking tussen de verschillende verenigingen is zeer belangrijk, mogelijk zelfs essentieel, want vele handen maken licht werk.”

De carnavalsvereniging is erg blij dat het programma gewoon door kan gaan. Marc zegt “We zijn dan een klein dorp maar blijven met elkaar groot denken. Dat Stichting Horeca Langenboom wordt opgericht om onze feesten mogelijk te maken is super. We gaan er tegenaan om de pronkzittingen en carnaval weer een succes te laten zijn!”

Voor vragen aan Stichting Horeca Langenboom kan men terecht bij de betrokken ondernemers. Voor het programma van de carnaval, volg CV de Verkuskoppe op www.verkuskoppe.nl, Facebook (CV de Verkuskoppe Langenboom), Instagram (verkuskoppe), of via de artikelen in de Neije Krant.