Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onder- en bovenwereld. Dit soort criminaliteit wordt vaak gepleegd in samenwerkingsverbanden en gaat niet zelden gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Mensenhandel, de productie van en handel in drugs, witwassen, fraude en cybercrime: het draait allemaal om het verdienen van zoveel mogelijk geld. Ondermijnende criminaliteit is een groeiend maatschappelijk probleem en raakt ons allemaal!

Om het thema ondermijning breder bekend te maken is de app Ondermijning ontwikkeld. Het doel van de app is het vergroten van kennis en bewustwording van ondermijning. Het logo van de app symboliseert het hellend vlak tussen de onder- en bovenwereld. De app bestaat uit een spel met vragen en antwoorden, inclusief een korte toelichting op het antwoord. Door het spel te spelen kan iedereen zijn of haar kennis testen en vergroten.

Hoeveel hennepkwekerijen worden er jaarlijks ontmanteld in Nederland? Hoeveel procent van de Outlaw Motorcycle Gangs heeft een strafblad? Hoeveel kost Ondermijning de samenleving per jaar? Hoeveel hennepkwekerijen telt Nederland? En Waar kun je anoniem vermoedens van criminaliteit melden?"

Door het beantwoorden van deze vragen in 6 levels kun je punten bij elkaar sprokkelen en een plaats veroveren op de landelijke ranglijst. Na iedere vraag wordt het juiste antwoord gegeven met een toelichting. Voor wie meer wil weten over ondermijning omvat de app ook praktische en leerzame informatie, bijvoorbeeld links naar relevante documenten, nieuwsbrieven, websites en berichtgeving uit de media.

Ik wil u de app Ondermijning van harte aanbevelen. Dus ga naar de App Store om deze te downloaden. Speel het spel en vergroot uw kennis en inzicht op het gebied van Ondermijning. Ik ben benieuwd naar uw kennis en score.

Burgemeester Antoine Walraven