Het is een bekend fenomeen dat er tijdens de feestdagen extra veel wordt ingebroken. In sommige buurten is er zelfs een toename van 40%.

Dit komt omdat het in de periode van Kerst en Oud & Nieuw lang donker is en veel mensen langere tijd (zichtbaar) niet thuis zijn. Hierdoor hebben inbrekers veel gelegenheid om hun gang te gaan.

Alert

De politie is daarom in deze periode extra alert. Omdat het beter is om een inbraak te voorkomen dan achteraf op te sporen, is er extra aandacht voor de plaatsen waarvan bekend is dat deze inbraakgevoelig zijn.

Tips

Ook kunt u zelf de kans op een inbraak verkleinen. Eén van de beste preventietips is goed opletten. Geef aan goede buren of bekenden door dat u weg bent. Zo kunnen zij een extra oogje in het zeil houden. Dat kunt u ook voor hen doen. Ziet u iemand in de straat die er wellicht niet thuishoort en slechte bedoelingen heeft? Spreek diegene eens aan of bel 1-1-2. Inbrekers verleggen vaak hun werkgebied als zij een oplettende buur tegenkomen.

Andere tips zijn:

  • Laat een bewoonde indruk achter. Maak bijvoorbeeld gebruik van tijdschakelaars om de lampen aan en uit te laten gaan.
  • Doe deuren en ramen goed op slot en laat de sleutels niet in het slot zitten.
  • Leg waardevolle spullen niet in het zicht, maar berg ze op, bijvoorbeeld in een kluis.
  • Zet de verpakking van grote kerstcadeaus niet aan de straat.
  • Meld niet op uw voicemail of via sociale media dat u niet thuis bent.

Zo zorgen we samen voor (inbraak)veilige feestdagen

Meer tips en informatie vindt u op www.politiekeurmerk.nl.

Nieuwjaarsontmoeting

Direct na de periode van de feestdagen, op woensdag 2 januari van 19.00 uur tot 20.30 uur, organiseert de gemeente weer de jaarlijkse Nieuwjaarsontmoeting. Ook dit jaar belooft het weer een gezellig samenzijn te worden met naast een mooie terugblik op 2018 ook voldoende tijd om samen met ons en uw dorpsgenoten vooruit te kijken naar 2019. Ook is er sfeervolle muziek en worden onze sporttoppers en de vrijwilliger van het jaar in het zonnetje gezet. Ik zou het erg leuk vinden u dan te ontmoeten. En vergeet daarbij niet aan bovenstaande tips te denken!

Burgemeester Antoine Walraven